BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfaelőirányzat - Hogy jön össze Matolcsy 100 milliárdja?

Pénzforgalmi szempontból a visszautalási határidő meghosszabbítása, az uniós elszámolás tekintetében az uniós többletforrások bevonásából eredő reálgazdasági hatás biztosítja a megemelt áfaelőirányzat teljesíthetőségét – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

A 2012. évi költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 98 milliárd forinttal, 2820 milliárd forintra emelte az idei áfabevétel-előirányzatot. Az indokolás szerint ennek egy része abból származik, hogy az EU önerő alap 50 milliárd forintos kiegészítésének eredményeképpen a korábban tervezetthez képest 3-400 milliárd forinttal nő az uniós támogatás, aminek reálgazdasági hatásából áfa-többletbevétel is keletkezik.

Hogyan hat a visszautalási határidő meghosszabbítása?

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 45 napról 75 napra hosszabbított visszautalási határidő a költségvetés ESA szerinti egyenlegében nem okoz változást. Egyszeri hatásként, a bevezetés évében azonban (2012) mindazonáltal javítja a pénzforgalmi szemléletű egyenleget:
 
- a havi bevallók esetében a 2012. januári bevallás alapján a jellemzően 2012. áprilisra eső kiutalást 2012. májusra,
- a negyedéves bevallók esetében a 2012. első negyedéves bevallás esetén a 2012. júniusra eső kiutalást 2012. júliusra,
- az éves bevallók esetében a 2012. éves bevallás esetén a 2013. áprilisra eső kiutalást 2013. májusra tolja el.

A fentiek alapján összességében pénzforgalmi szemléletben a módosítás hatása az április és június havi pénzforgalmi egyenleg javulásában jelentkezik. Az áprilisi hatás becsült mértéke 85-90 milliárd forint volt, júniusban hasonló nagyságrendű egyenlegjavító hatásra számít a minisztérium. A későbbi hónapokban a fenti hatást csökkentheti, ha az év hátralévő részében az adózók nagyobb hányada él azzal a lehetőséggel, hogy a számlák megfizetettsége esetén az áfa 45 napos határidővel igényelhető vissza. Lehetséges, hogy azok az adózók, akiknek viszonylag kevés ki nem fizetett számlájuk keletkezik, úgy alkalmazkodhatnak az új szabályokhoz, hogy az adott bevallási időszakra eső, ki nem fizetett számláik utáni áfát csak a következő bevallásukban helyezik levonásba, illetve igénylik vissza – vélekednek az NGM-ben.

A változtatás éves hatásaként ennek alapján az NGM mintegy 100-120 milliárd forintos pénzforgalmi szemléletű egyenlegjavulásra számít. Az intézkedés tényleges pénzforgalmi hatása az egyedi adózói döntések függvényében változik – figyelmeztet az NGM.

Miből jön be a plusz 100 milliárdnyi áfabevétel?

Az általános forgalmi adó előirányzatának megemelését valóban két, egymástól független tényező indokolja. Jellegénél fogva ezeket nem lehet számszerűsíteni, legfeljebb becslést lehet adni – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t az NGM. A pénzforgalmi előirányzat megnövelését teljes egészében megalapozza a visszautalási határidő kitolása, vagyis a javaslatban a pénzforgalmi szemléletű előirányzat-növelés teljes mértékben alátámasztott – hangsúlyozzák a minisztérium szakemberei.

Az uniós módszertan szerinti bevétel-növekedést pedig mindaz a több száz milliárd forintot is elérő uniós forrásból történő többletberuházás – és az ebből származó államháztartási többletbevétel – alapozza meg, ami az önkormányzati önerő javaslat szerinti 50 milliárdos többletforrásából származhat 2012-ben – áll a lapunknak küldött válaszban.

Extra dübörgés 2012-ben?

A „reálgazdasági hatásról” szóló passzus alapján nem kizárt, hogy az NGM üveggömbje 2012-re immár a „hivatalos” prognózisban szereplő 0,1 százalékos GDP-növekedésnél erőteljesebb bővülést mutat. Ezt az optimizmust gyakorlatilag senki sem osztja: az elemzők jelentős része 1 százaléknál nagyobb visszaesésre számít, és az MNB júniusi inflációs jelentésében is mínusz 0,8 százalék szerepel. Matolcsy György elmúlt napokban tett nyilatkozatai alapján a jövőre vonatkozóan is egyre derűsebb a kép: a miniszter szerint 2013-ban akár 2 százalékot meghaladó GDP-növekedés is lehet, és a bruttó nemzeti össztermék a következő 15-20 évben megduplázódhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.