BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London és Róma kergette el a párizsi felhőket

Három európai iparitermelés-adatsort is közzétettek kedden, Párizsból csalódást keltő mutatók futottak be, London és Róma szerencsére megmentette a napot.

A francia ipari termelés májusban 1,9 százalékkal maradt el az áprilisi szinttől – jelentette az Insee statisztikai hivatal. Az adat komoly csalódást keltett: az elemzők arra számítottak, hogy az áprilisi, 1,4 százalékos havi visszaesés után 1 százalékra lassul a zsugorodás üteme. Éves összevetésben a termelés volumene az ötödik hónapban 3,5 százalékkal – a feldolgozóipari termelés pedig 4,5 százalékkal – csökkent.

A gyenge feldolgozóipari teljesítmény is szerepet játszott abban, hogy a múlt héten a francia kormány lefelé módosította az idei GDP-prognózist: 0,7 százalékról 0,2 százalékra.

A nagy londoni meglepetés

Az egyesült királyságbeli feldolgozóipari termelés májusban 1,2 százalékkal nőtt hó/hó alapon és „mindössze” 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A közszolgáltatókat és a bányavállalatokat is magába foglaló teljes ipari termelés az Office for National Statistics (ONS) adatai szerint az előző hónaphoz képest 1 százalékkal nőtt, és 1,6 százalékkal maradt el a 2011. májusi szinttől. Az adatok jobbak, mint amire a piac számított: a Dow Jones által megkérdezett elemzők konszenzusa 0,2 százalékos havi és 2,2 százalékos éves feldolgozóipari visszaesés volt.

Az ONS is hangsúlyozta azonban: az idén májusban eggyel több munkanap volt, mint tavaly, ugyanis a hagyományosan május végére eső bankszünnapot az idén júniusra tették át.

Rómából is pozitív meglepetés érkezett

Az olasz adatok is rácáfoltak az elemzőkre: a 0,2 százalékos havi visszaesést prognosztizáló piaci konszenzussal szemben májusban az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában – az április 2 százalékos visszaesés után – 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene. Az emelkedésben a döntő szerepet az energiaszektor 1,7 százalékos bővülése játszotta.

Az olasz gazdaság, amely 2011 közepe óta recesszióban van, az idén a kormány előrejelzése szerint 1,2 százalékkal, Ignazio Visco jegybankelnök szerint pedig 1 százalékkal zsugorodik.

Németország, eurózóna

A német adatot már péntek óta ismerjük: az áprilisi mínusz 0,6 után májusban hó/hó alapon stagnált a termelés, ami a várakozásokat messze meghaladó 1,6 százalékos éves növekedéshez volt elég.

Az Eurostat csütörtökön teszi közzé az európai ipari adatsort. Az eurózónában az elemzői várakozások szerint az áprilisi 2,3 százalékos éves visszaesés után 3,2 százalékkal nőtt a volumen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.