BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Orbán terve a maradék beruházások leállítását eredményezné

Orbán Viktor szerint a közműszolgáltatások nonprofittá alakítása fogja jelenteni a következő konfliktust. Elemzők szerint a terv a maradék beruházásokat is leállíthatja ebben a szektorban.

Egy pillanatra emlékezzünk vissza, a nyár elején Orbán Viktor a Kossuth rádióban tartott beszédében megemlítette, jobb kezének, Matolcsy Györgynek asztalfiókjában jó néhány terv lapul még – írják heti elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai. „Ilyen lenne például egy beruházásösztönző terv, amelyre az ősszel tér vissza a kormány” – teszik hozzá.

Ezen a területen lenne mit tenni, a beruházások itthon ugyanis olyan szinten állnak Magyarországon, mint a legnagyobb bajban lévő déli országokban, jóval elmaradva a fejlett európai államokétól, a régiós társakról már nem is beszélve – hangsúlyozzák a Raiffeisen elemzői.

A „felzárkózáshoz a fejlettebb régiókhoz szükséges a fizikai és humántőke beruházások magas volumene. Erre a tevékenységre meg nem igazán lehet egy vállalatot kötelezni” az elemzők szerint, akik úgy vélik, eredményes, ha a gazdaságpolitika olyan környezetet teremt, amiben érdemes beruházni.

„Éppen ezért is néztünk furán, amikor a héten Orbán újabb összecsapást szellőztetett meg a privát szférával. A miniszterelnök szerint a konfliktust a közműszolgáltatások nonprofittá alakítása fogja jelenteni, ami rossz ötletnek hangzik, és egészen biztos, hogy a maradék beruházás leállítását/elhalasztását, valamint masszív tőkekivonást eredményezne ebben a szektorban” – mutat rá Török Zoltán elemzőcsoportja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.