BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszlán barlangjába menne Draghi - Meghívást vár a Bundestagtól

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi kész arra, hogy megmagyarázza és védelmébe vegye a politikáját a német parlamentben, ha erre őt meghívnák.

"Ha a Bundestag meghívna engem, szívesem eljövök" - hangoztatta Draghi a Süddeutsche Zeitung pénteki számában megjelent interjújában. "Ez ugyanis jó alkalom lenne arra, hogy megmagyarázzam, mit teszünk" – mondta. Felmérések szerint a megkérdezett németeknek csaknem a fele nincs bizalommal az EKB elnöke iránt. Ez pedig megnehezíti a munkáját - hangoztatta Draghi. "Még többet kell tennem azért, hogy megmagyarázzam intézkedéseinket" – tette hozzá.

Draghit mindenekelőtt az EKB azon határozatáért éri bírálat, hogy korlátlanul vásárolhasson fel kötvényeket a magas kamatoktól szenvedő eurózóna-országoktól. Az EKB ezzel megkönnyíti ezen országok államadósságainak finanszírozását. Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy ilyen kötvényeket csak akkor vásárolnának, ha a profitáló országok szigorú előírásoknak tesznek eleget. Ha ez nem történik meg, akkor az EKB nem tudna javítani a vállalatoknak és fogyasztóknak szóló pénz elosztásán.
Draghi kitért Alexander Dobrindt, a CSU főtitkárának támadására, amelynek során őt pénzhamisítónak nevezte. "Úgy gondolom, Dobrindt megváltoztatja majd a véleményét, ha látja az eredményeket" - hangoztatta a 65 éves bankár. „A felvásárlási program már mutat pozitív eredményeket. Globálisan nő az euróba vetett bizalom. Az alapkezelők visszahozzák a pénzüket Európába, ami jó a gazdaság számára" – mondta.
A Süddeutsche Zeitung szerint a bírálók ezzel szemben attól tartanak, hogy az adófizetők sok százmillió eurót veszíthetnek el, ha az olyan államok, mint Olaszország vagy Spanyolország, a kötvényeiket nem vásárolják vissza. Draghi igyekezett eloszlatni ezeket a félelmeket. ""Összességében uraljuk a kockázatokat" - hangoztatta. A takarékosságra és a reformokra vonatkozó előírások, amelyeket az országoknak be kell tartaniuk, a legjobb biztonságot jelentik a kockázatokkal szemben. "A nem cselekvés sokkal kockázatosabb lenne" - fogalmazott. Draghi arra szólította fel a válság sújtotta államokat, hogy a reformokból semmi esetre se engedjenek. "Még sokat kell tenni" - mondta.

Az EKB elnöke elutasította azokat a követeléseket, hogy engedjék el Görögországnak az EKB-val szembeni mintegy 40 milliárd euró összegű adósságának egy részét. Draghi kifejezetten visszautasította Jens Weidmannak, a Bundesbank elnökének azon kritikáját, hogy a jegybank megkérdőjelezhető állami finanszírozást végez."Szép lenne, ha mindig együttműködhetnénk a Bundesbankkal, ám jelenleg eltérőek a nézeteink arról, hogyan küzdjük le a válságot." A politikájával szembeni német ellenállás alapja a német történelemben és az inflációtól való félelemben gyökerezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.