BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Clinton valóban meg tudta védeni Obamát?

Bill Clinton volt amerikai elnök a Demokrata Párt Észak-Karolinában tartott országos kongresszusán beszédet mondott Barack Obama elnök védelmében. A Bloomberg egybevetette az elhangzott ígéreteket a tényekkel.

"A demokraták több munkahelyet teremtettek"

Bill Clinton a kongresszuson azt állította, hogy az eltelt fél évszázadban az Egyesült Államokban csaknem kétszer annyi munkahely létesült, amikor a demokraták vezették a Fehér Házat, mint amikor a republikánusok voltak hatalmon. A Bloomberg szerint Clinton számítása helyes. A munkaerőhivatal adatai szerint a demokrata elnökök ideje alatt 42,3 millió munkahely létesült, míg a republikánus elnökök alatt 23,9 millió.

"A republikánusok növelnék a középosztály terheit"

Clinton állítása szerint Mitt Romney republikánus elnökjelölt adójavaslata növelné a középosztály adóterheitt, jelentős kiadáscsökkentéshez vagy magasabb deficithez vezetne. A volt amerikai elnök szerint Romney terve emellett 250 ezer dolláros adócsökkentést eredményezne azok számára, akik évente több mint 3 millió dollárt keresnek. A Bloomberg úgy látja, hogy Clinton megfogalmazása pontosabb, mint a demokraták más megnyilatkozásai. Például a párt kampányhirdetései arról szólnak, hogy Romney terve határozottan a középosztályt sújtó adó növelését irányozza elő, miközben a republikánusok jelöltje határozottan cáfoltan, hogy erről lenne szó. Clinton viszont helyesen mondta, hogy a középosztály adója emelkedne, ha Romney ragaszkodna a kamatcsökkentéshez és ha a bevételek kiesését azzal próbálná ellensúlyozni, hogy megnyirbálja az adókedvezményeket.

"A republikánusok miatt az államadósság megnégyszereződött"

Clinton azt állította, hogy a republikánusok politikája nyomán az államadósság tizenkét év alatt megnégyszereződött, az ő elnökségét követően azonban csak a duplájára emelkedett.
A Bloomberg szerint Clinton állítása nagyrészt igaz. A pénzügyminisztérium adatai alapján a teljes államadósság összege az 1980 szeptember 30-i állapot szerinti 907,7 milliárd dollárról, négy hónappal Reagan elnök beiktatása előtt, 4,1 ezer milliárd dollárra nőtt 1992 szeptember 30-ig, amikor George H. W. Bush elnök adminisztrációja a végéhez közeledett. Viszont Clinton alatt a növekedés jelentősen lassult és 5,7 ezer milliárd dollárt ért el.

Ami az állításának második részét illeti, a számítása nem teljesen pontos. A teljes adósság összege ugyanis a George Bush elnöki beiktatását követő első naptól 5,7 ezer milliárd dollárról 10,6 ezer milliárd dollárra ugrott Barack Obama 2009-es hivatalba lépéséig. Ez 86 százalékos emelkedés, amit aligha lehet megkétszereződésnek nevezni.

"Az elmúlt 29 hónapban 4,5 millió munkahely jött létre a magánszférában"

A Bloomberg szerint a kijelentés igaz. A júliussal végződött 29 hónap során a mezőgazdaságot leszámítva a magánszektorban 4,5 millióval nőtt a munkahelyek száma. A legutóbbi hónapra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre. 

Sikertörténet volt Obama négy éve?

Az Obama-adminisztráció közel négy éve gazdasági szempontból nem nevezhető sikertörténetnek, viszont kudarcról is túlzás lenne beszélni” – vélekedett a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. makrogazdasági elemzője. Utalt arra, hogy az amerikai elnök ténykedésének kezdetét eleve meghatározta, hogy az ingatlanpiacról indult válság kirobbanása után, a „kijózanodás korszakában” vette át az ország vezetését. Gazdaságpolitikája emiatt szűk pályán mozgott, és csupán korlátozott hatásfokú eszközöket vethetett be a gazdaság konszolidációjára, tette hozzá.

Hogy ez végül eredményes volt-e vagy sem, az megítélés kérdése. A gazdasági növekedés ugyan természetesen elmaradt a válság előtti szintekétől, de legalább van, ráadásul nagyobb, mint az eurózónában. Beszédes tény, hogy a GDP-bővülést tekintve az elmúlt három évben az USA rendre jobb adatokat produkált az euró­övezetnél, idén pedig kétszázalékos bővülésre számíthat – eközben az európai monetáris unió gazdasága minimum 0,3 százalékkal zsugorodni fog.

Hogy ez végül eredményes volt-e vagy sem, az megítélés kérdése. A gazdasági növekedés ugyan természetesen elmaradt a válság előtti szintekétől, de legalább van, ráadásul nagyobb, mint az eurózónában. Beszédes tény, hogy a GDP-bővülést tekintve az elmúlt három évben az USA rendre jobb adatokat produkált az euró­övezetnél, idén pedig kétszázalékos bővülésre számíthat – eközben az európai monetáris unió gazdasága minimum 0,3 százalékkal zsugorodni fog. Bill Clinton és Barack Obama demokraták kongresszusán -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.