BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Futótűzként terjed Cipruson a munkanélküliség

Cipruson egyre nagyobb veszélye van a társadalmi feszültségek kiéleződésének. A korábban egyáltalán nem magas munkanélküliség rendkívül gyorsan terjed, különösen a férfiak és a fiatalok körében. Pedig a társadalom negyede már két éve is az elszegényedéssel nézett szembe.

Cipruson a harmadik leggyorsabban növekvő a munkanélküliség az Európai Unióban. A kétes dicsőséget jelentő dobogót a szigetország Görögország és Spanyolország után érte el – áll az EU foglalkoztatási és szociális helyzetet elemző áttekintésében.

A Cyprus Mail nevű online hírportál a jelentés főbb megállapításait idézve megjegyzi: a ciprusi állástalanság a gazdasági válság óta növekszik, idén júliusra pedig már elérte a 10,9 százalékot. Ez az érték 3,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, 2011 júliusában még csupán 7,7 százalékon állt a mutató. Idén nyáron azonban a nőknél már 10,4, a férfiaknál pedig 11,4 százalékos munkanélküliséget tartottak számon.

A ciprusi helyzet azonban összességében még mindig jónak mondható, ha a legaktívabbakat nézzük. A 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatási mutatója 2012 első negyedévében 70,3 százalék volt, amely a magyar mutatónál jóval jobb. A trend azonban egyértelműen kedvezőtlen: egy évvel korábban ugyanez az arány még 74,7 százalék volt.

Különösen aggasztó, hogy a legfiatalabbak, a 25 éven aluliak körében rendkívül magas a munkanélküliség, 25 százalék feletti, azaz a korosztályból minden negyedik álláskereső hiába kutat munka után.
A jelentés egy további veszélyre is felhívja a figyelmet: a népességben már 2010-ben is 23,6 százalék volt azok aránya, akiket közvetlenül fenyegetett az elszegényedés, és a társadalom peremére szorulás. Mindez már akkor az EU-átlag feletti volt, és a helyzet tovább romlik a válság előrehaladtával - teszi hozzá a jelentés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.