BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar mutató húzta fel Közép-Európát

Egyértelműen a magyar gyáripar beszerzési menedzserindexe (BMI) húzta fel az egyébként ipari recesszióba süllyedő közép-európai térség feldolgozóipari aktivitási jelzőszámainak átlagát, ugyanakkor a magyar mutató is változatlanul igen volatilis – vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a térségi feldolgozószektorok aktivitásának hétfőn ismertetett mérőszámait értékelve.

A globális gyáripari mutató csaknem fél év óta első emelkedése citybeli elemzői vélemények szerint ugyanakkor "biztató". A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfői összesítésükben közölték, hogy az általuk számolt - Oroszországot, Törökországot és Dél-Afrikát is tartalmazó - felzárkózó térségi BMI-kompozit szeptemberben éppen a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50,0-es értéken stagnált, az átlagon belül azonban alulteljesítő volt Közép- és Kelet-Európa feldolgozószektora.

A lengyel és a cseh BMI-mutató csökkent, és a térség összesített aktivitási mérőszámának valamelyes emelkedését kizárólag a magyar beszerzési menedzserindex megugrása vezérelte - hangsúlyozták a ház szakértői.

A Morgan Stanley londoni szakelemzőinek véleménye szerint azonban - jóllehet a meredek emelkedéssel 52,5-re javult múlt havi magyar jelzőszám "figyelemreméltó" - a magyar gyáripari aktivitásmérő volatilitását mutatja, hogy az átfogó index augusztusban csaknem ugyanilyen mértékben esett. A cég elemzői szerint ezt a szeszélyes ingadozást a jelhez kapcsolódó "magas zajszint" okozza, amely rendszeresen megnehezíti a magyar BMI-mutató értelmezését.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek hétfői értékelése szerint "biztató hír" a magyar feldolgozószektor kilátásait illetően, hogy szeptemberben megugrott a magyar BMI-mutató, és a harmadik negyedévi átlag jórészt megfelelt a második negyedévinek.

A GS közgazdászai is azt emelték ki azonban, hogy a magyar BMI-adatok volatilisek, és eltérő módszertannal számolják, emellett a régió egészéhez mérve erőteljes magyar aktivitási mérőszám a ház szerint "valamelyest ellentmond" a "meglehetősen gyenge" ipari termelési adatoknak.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai szerint az adatok alapján úgy tűnik, hogy Lengyelországban és Csehországban mélyül az ipari szektor recessziója.

A ház szerint a hétfőn közétett térségi BMI-adatsorból az "az ismerős kép bontakozik ki", hogy Oroszország és Törökország termelőüzemei jobban boldogulnak a súlyosbodó euróövezeti recesszió közepette, mint a lengyel és a cseh gyáripar. Ezt jelzi, hogy az orosz BMI-mutató négyhavi, a török öthavi magasságba emelkedett szeptemberben, a lengyel index ugyanakkor három éve nem mért mélységbe süllyedt.


A szoros beszállítói kapcsolatok azt jelentik, hogy ha "Nyugat-Európa tüsszent, Közép-Európa náthás lesz, sőt a jelenlegi konkrét esetben súlyos influenzát kapott" - fogalmaznak elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A ház szerint a függés mértékét jelzi, hogy a teljes BMI-mutatón belül az exportrendelések részindexe Lengyelországban fél éve, Csehországban egy éve a növekedés és csökkenést határát jelentő 50-es érték alatt van.

Törökország és Oroszország sem immunis az euróövezeti problémákra, ám kevésbé vannak kitéve a valutauniós gondoknak, mint Közép-Európa. Ezt jól mutatja, hogy az euróövezetbe irányuló export Csehország hazai össztermékének (GDP) több mint a 40 százalékát, Lengyelországénak pedig hozzávetőleg a 35 százalékát teszi ki, ugyanakkor sem Oroszország, sem Törökország esetében nem éri el a 10 százalékot az euróövezeti export GDP-arányos értéke - hangsúlyozzák hétfői értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét, szeptemberről szóló hétfői felmérésében kimutatta, hogy az általa képzett globális mutató a múlt hónapban 0,8 ponttal 48,9-re emelkedett.

A JP Morgan szakelemzői szerint jóllehet ez még mindig igen alacsony érték - éves szinte számolva a globális ipari termelés 3 százalékos visszaesésének felel meg -, a világgazdaság gyáripari aktivitását mérő jelzőszám azonban öt hónapja most első ízben emelkedett, és ez azt jelzi, hogy a szektor kilábalóban van "egy szokatlan és elhúzódó visszaesésből".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.