BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Adósság diktatúrától" tart a portugál kormány

Portugália rövidesen beterjeszti a 2013-ra vonatkozó vitatott takarékossági költségvetést. Vitor Gaspar pénzügyminiszter "óriási" adóemeléseket jelent be.

Ugyanakkor az ellenzék már nem akarja tovább elviselni a takarékossági politikát, ezért Lisszabonban tömeges tiltakozásra számítanak - írtja a Financial Times Deutschland (FTD). A lap a portugál pénzügyminiszternek azt a kijelentését is idézte, amely szerint az adóemelések jelentik az egyetlen utat arra, hogy Portugália elérje takarékossági céljait.

"Nincs több  halogató taktika. Ha több időt kérnénk, az az adósság diktatúrájához és hanyatláshoz vezetne" – fogalmazott a pénzügyminiszter. A takarékossági intézkedések a portugál pénzügyminiszter szerint a következő évben a GDP 3,2 százalékába kerülnek, ezzel érhető el a 4,5 százalékos deficitcél. A portugál gazdaság a jövő évben 1 százalékos csökkenést mutat majd, miután idén valószínűleg 3 százalékkal esik vissza a gazdaság.

 A legerősebb ellenzéki tömörülés, a Szocialista Párt, amely rövid idővel ezelőttig még részt vett minden takarékossági programban, megerősítette, hogy ezúttal a költségvetési tervezet ellen fog szavazni. Az FTD megemlíti, hogy az ellenzéken, a szakszervezeteken és az egyházak képviselőin kívül az utóbbi napokban vállalkozók, sőt a PSD kormánypárt politikusai is bírálták Pedro Passos Coelho miniszterelnök újabb megszorító csomagját, mert az szerintük tovább mélyíti a recessziót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.