BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Arany évtized előtt állhat Németország

Három évvel az euróválság után Németország gazdasága egyre inkább elválik a többi ipari országtól - írja a Financial Times Deutschland (FTD). Versenyképessége nagy, a kamatok alacsonyak, a befektetési légkör pedig jó - a közgazdászok pedig "arany évtizedet" jósolnak Németország számára.

Miközben a valutaunió többi országa elsüllyed a válságban, Németország külön utat jár. Ezt mutatják a potenciális növekedésre vonatkozó számítások. Miközben sok országban a potenciális növekedés a 70-es évek óta csökken, Németországban újabban növekedőben van. "Természetesen Németország nem csúcsnövekedésű ország" – hangoztatja Andreas Scheuerle, a Dekabank közgazdásza – mégis, a német gazdaság a következő években is a bajnokok ligájában játszik, majd és nem a kiesés ellen kell küzdenie. A közgazdászok meglátása szerint ugyan a gazdaság rövidtávú kilátásai az euróövezettől való függés miatt valamivel borúsabbak, hosszú távon a prognózis bíztató.

Az FTD a továbbiakban kiemeli: több közgazdász már hosszabb idő óta "arany évtizedet" ígér Németország számára. Közéjük tartozik Carsten-Patrick Meier, a Kiel Economics Intézet szakértője. Szerinte a keretfeltételek ugyanis kedvezőek: a német gazdaság versenyképessége jó, a kamatok történelmi mércével mérve alacsonyak, a befektetési légkör pedig elvileg jó. A termelési potenciál a következő években sokkal erőteljesebben fog növekedni, mint ahogy ezt az elmúlt évtizedben láttuk" - mutatott rá Meier.

"Idén a gazdaság ezt nem tudta teljesen kihasználni, az euróválság körüli turbulenciák miatt, elvileg azonban továbbra is lehetséges egy arany évtized Németország számára" - véli  Christian Schulz, a Berenberg Bank közgazdásza. Eközben a periféria: Írország, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Portugália potenciális növekedése a válság kitörése negatív lesz, ami nóvumnak számít évtizedek óta. 

Lefelé módosult, de marad a növekedés

A vezető német gazdaságkutató intézetek előző héten ismertetett közös prognózisukban az idei GDP-növekedési előrejelzést 0,9 százalékról 0,8 százalékra mérsékelték, a jövő évit nagyobb mértékben, 2 százalékról 1 százalékra rontották. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az előző hétfőn rontott a német növekedési kilátásokon, az idén és jövőre egyaránt 0,9 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A potenciális növekedés nem az egyetlen példa a német külön útra, jól illusztrálja a helyzetet a munkaerőpiac is. Miközben a válság kezdete óta Európa nagy részében jelentősen növekedett a munkanélküliség aránya, Németországban csökkent. Németország 5,5 százalékos munkanélküliségi rátájával a spanyolországi 25 százalékos ráta áll szemben.

Ami a makrogazdaságot illeti: elemzők szerint a nagy ipari országokban 2013-ban vélhetően nem lesz javulás, az egyetlen kivétel Németország. Itt az adósság volumene vélhetően csökkenni fog, ellentétben a legtöbb eurózóna tagországgal.

Németország fejlődését támogatja az a tény is, hogy a befektetők szívesen viszik pénzüket az államba, többek között ingatlanvásárlás céljából is, ezzel pedig felpörgetik az építőipart és emelik az ingatlanárakat – ez szintén egyedülállónak tekinthető az eurózónában.

A DIW is bizakodó

A német gazdaság egyelőre „erős ellenszélben araszol előre, de 2013 elejétől fokozatosan nagyobb ütemre kapcsol” – mondta Simon Junker, a DIW kutatója a jelentés berlini bemutatóján. Az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdaságát jelenleg visszafogja az euróövezeti válság és a gyengülő világgazdasági konjunktúra. Jövőre viszont a német gazdaság már az év első felében lendület vehet a több jelentős piacon – mindenekelőtt Kínában és Brazíliában – elindított növekedésösztönző programok révén – tette hozzá.

A középtávú kilátások így kedvezők, a növekedés a következő néhány évben is 1,5 százalék körül alakulhat, ami ugyan elmarad a 2010. évi 4,2 százalékos és a 2011. évi 3,0 százalékos növekedési ütemtől, de azt jelenti, hogy Németország kilábalt a válságból, és fenntartható módon fejlődik.

A növekedés motorja már nem egyedül az export, hanem egyre inkább a belföldi fogyasztás is, a munkaerőpiac pedig továbbra is stabil marad, a regisztrált munkanélküliek száma 2013-ban is 3 millió körül, a foglalkoztatottak száma pedig 42 millió körül alakulhat a 82 milliós országban – áll a DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) előrejelzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.