BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugodhatnak a nyugdíjasok: Nem kell csökkentés

A nagy kérdés az, hogy a Varga Mihály által bejelentett intézkedések elegendők lesznek-e a 300-350 milliárdos költségvetési lyuk befoltozásához, véli Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint felül kell vizsgálni a jövő évi növekedési várakozást; az IMF elfogadhatja a bankadó fokozatos kivezetését.

A közszférában lehet létszámcsökkentés, visszavághatják a szociális juttatásokat, és több területen is bevezethetik a fordított áfát – mutatta be Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter a kormány javaslatait, amelyeket a Nemzetközi Valutaalapnak elküldtek.

„Nem tudjuk, hogy mekkora nagyságrendet tartalmaznak az ígéretek” – mondta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a kérdés az, hogy az intézkedések elegendők lesznek-e a 300-350 milliárd forintos elcsúszás befoltozásához.

A kormány most 1,6 százalékos növekedéssel számol a jövő évre, de Varga Mihály „nehezen tartja elképzelhetőnek”, hogy ez a szám szerepeljen a költségvetés végleges változatában. A 3 százalék alatti hiányt azonban így is tartani kell – tette hozzá.

Suppan Gergely szerint egyértelmű, hogy a növekedést felül kell vizsgálni. Láthattuk, hogy a környéken is minden ország mérsékelte jövő évi növekedési várakozását, és nincs olyan európai tagállam, aki ne csökkentette volna jövő évi kilátását.

Október második felében jönnek ki az új brüsszeli előrejelzések – mondta lapunknak Suppan Gergely. A kormány is tudja, hogy új számítások készülnek Brüsszelben, és ehhez igazodnak – tette hozzá.

Varga azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel, miszerint a banki különadót el kellene törölni. „Ha a kormány a Bankszövetség el tudja fogadni, hogy jövőre felezik a bankadót, és utána eltörlik, akkor azt IMF is beleegyezhet ebbe” – vélekedett a TakarékBank vezető elemzője.

Varga azt monda, hogy nyugdíj- és bércsökkentésről nem lehet szó. „Nyugdíjcsökkentés nem is kell, mert a nyugdíjkassza egyensúlyban van” – hangsúlyozta Suppan, hozzátéve, ezt az is segítette, hogy átirányították a nyugdíjpénztárba menő járulékokat.

„Magyarországon a közszférában 4 éve bérbefagyasztások vannak, évek óta nincs bérnövekedést, és már nincs 13. havi bér sem, mint egyes európai országokban” – mondta a közgazdász. Most csak bérkompenzáció miatt emelkedett a bruttó bér, jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.