BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden idők legjobb augusztusa - Remek hír a "megmentőkről"

Minden idők legjobb augusztusa volt az idei a német külkereskedelemben: a kivitel értékben meghaladta a 90 milliárd eurót - derül ki a német statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adataiból. A válság mélypontján, 2009 nyolcadik hónapjában 60 milliárd euróra esett vissza az export.

A szezonális hatásoktól megtisztítva az export 2,4 százalékkal, az import 0,3 százalékkal nőtt júliushoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete augusztusban 18,3 milliárd euróra emelkedett az előző havi 16,3 milliárdról.

A Reuters által megkérdezett elemzők a kivitel 0,5 százalékos csökkenésére, a behozatal 0,3 százalékos növekedésére számítottak, és 15,3 milliárd eurós kereskedelmi többletet vártak. Május óta augusztusban nőtt a legjobban az export, júliusban még csak 0,4 százalékkal bővült. Éves bázison 5,8 százalékkal nőtt a kivitel, júliusban 9,1 százalék, júniusban 7,5 százalék volt a bővülés.

Az augusztusi mérleget elsősorban a feltörekvő országok javították, ahová 13 százalékkal több német áru érkezett, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az Európai Unió országai mindössze 0,4 százalékkal vásároltak többet. Az adósságválsággal küszködő euróövezeti országok viszont 3,1 százalékkal kevesebb német árut vettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.