BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehországnak nem kell az euró - nyilatkozta a jegybankelnök

Csehország nem csatlakozott az euroövezethez, a külön útját járja és elégedett - jelentette ki a cseh jegybank elnöke, Miroslav Singer, a bécsi Der Standardnak nyilatkozva.

"Kihasználjuk a saját valutánk rugalmasságát azért, hogy segítséget nyújtsunk az exportüzleteinknek. A cseh gazdaság stabil, és bennünket az Európai Központi Bank politikája nem térít el. Ez az érem pozitiv oldala. Ugyanakkor kereskedelmünk nagy része az euroövezetbe irányul,  másfelől viszont az önállóságnak költségei is vannak" - mondta. Singer elismerte, jelenleg Csehországban nincs olyan komolyan veendő politikai áramlat, amely fontolóra venné az euró közeljövőben történő bevezetését.

Csak ha az euróövezet megoldotta a problémáit, akkor számolok egyáltalán egy erről szóló vitával. Már a válság előtt a közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a lakosság 50:50 százalékos arányban megosztott volt a csatlakozást illetően. A vélemények drámaian romlottak - mondta Singer. A cseh jegybankelnök elismerte, vannak államok, amelyek az euróból profitálnak, például Ausztria. "Ám Dél-Európa tapasztalata megtanított bennünket arra, hogy azok az országok, amelyek feladják a valutájukat és nem rendelkeznek kellően rugalmas munkaerőpiacokkal a versenyhátrányok kiegyenlitésére, igen hamar súlyos problémákkal szembesülnek. A cseh munkaerőpiac nem különösen rugalmas, a hosszú időre szóló munkanélküliség magas, az emberek pedig nem nagyon mobilak. Ezenkívül az euróhoz csatlakozás költségei drágultak. Aki most beszáll, a pénzét a mentőalapba és különféle más biztosítási rendszerekbe kell elhelyeznie".

A cseh jegybankelnök azzal kapcsolatban, hogy országa nem vesz részt  bankunióban, kiemelte, hogy Csehország nincs elszigetelve. "A bankunióban a britek és a svédek sem vesznek részt." A Der Standardnak adott interjú feltűnő része volt az a közlése, miszerint "külföldön sokaknak nincs tudomása arról, hogy a cseh bankok nettó hitelezők lettek". A bankszektor külföldi nettó kinnlelvősége 9,8 milliárd euróra rúg. "Ezzel pillanatnyilag nincs problémám, viszont nem akarjuk elvesziteni a felügyeleti funkciónkat e fejlemény felett" - szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.