BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olasz adónyomozók frontális bevetésre készülnek

Az utóbbi napokban több külföldi hír érkezett csendben, feltűnés nélkül arról, hogy többek között az adósságválság miatt, a költségvetési bevételek növelése érdekében egyre több állam szigorítja a fellépést az adófizetést kikerülők, és az adócsalók ellen, Európában éppúgy, mint Észak-Amerikában vagy Ázsiában. A hírek többnyire észrevétlenek, visszhang nélküliek maradtak, ám érdemes néhányat mégis közelebbről szemügyre venni.

Mindenképpen figyelemre méltó volt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke, David Cameron Davosban, a Világgazdasági Fórumon fellépett és szót emelt többek között az adófizetés megkerülése és az adócsalás ellen. Leszögezte: az országoknak együtt kell működniük azért, hogy fellépjenek az adófizetés megkerülésével szemben, mert - ahogy fogalmazott - magánszemélyeknek éppúgy, mint vállalatoknak meg kell fizetniük az adóból a tisztes részt. „Az adófizetés megkerülésének már több olyan formája alakult ki, amelyek már egyre agresszívabbak" – figyelmeztetett a brit kormányfő.  Ezért - hangoztatta nyomatékosan - eljött az ideje annak, hogy nemzetközi együttműködés valósuljon meg annak érdekében, hogy a globális vállalatok az adóból megfizessék a tisztes részüket. „Ez minden országnak probléma, nem csupán Nagy-Britanniának” - figyelmeztetett Cameron.

A BBC News ezzel kapcsolatban konkrétan arra hívta fel figyelmet, hogy az utóbbi időben bírálat érte az olyan multinacionális cégeket, mint például az Amazon és a Google, amiért kevés adót fizetnek a brit szigetországban. A brit tévé arra is utalt, hogy az adómegkerülés legális ugyan az Egyesült Királyságban, ám e gyakorlatot – nevezetesen, hogy az adózható profitot valamely cég olyan más országba utalja át, ahol az adó alacsonyabb – az utóbbi hónapokban mind gyakrabban vették górcső alá a politikusok.

Pár nappal korábban az úgynevezett BRICS-államok – Brazília, Dél-Afrika, Kína, India és Oroszország – képviselői tartottak kétnapos konferenciát Új-Delhiben, ahol megegyeztek arról, hogy fokozzák az adócsalás elleni harcot – jelentette a RIA Novosztyi. Az orosz hírügynökség szerint az öt ország vállalta, hogy kiterjeszti az együttműködést az adópolitikára és az adócsalás elleni harcra. A BRICS-országok olyan mechanizmust dolgoznak ki, amellyel ellensúlyozhatják az adómegkerülést lehetővé tevő tranzakciókat, és hatékony információcserét valósíthatnak meg. Az öt ország egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökken az adóalap az olyan gyakorlat miatt, amelyet az adókedvezményeket biztosító szerződések körüli visszaélések, a nem teljes körű információszolgáltatás, csalárd kárigények idéznek elő. Indiai forrás szerint a kétnapos konferencián többek között a BRICS-országok adóhatóságainak vezető képviselői vettek részt, beleértve az orosz szövetségi adószolgálat igazgatóhelyettesét.

Mindenesetre érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy a BRICS-országok: Brazília, Dél-Afrika, Kína, India és Oroszország adócsalások elleni ezen együttműködése miként valósul meg, milyen eredménnyel jár. Hiszen e közös fellépés nyilvánvalóan sok munkát adhat majd az adóhatóságoknak, a pénzügyi nyomozóknak, például a korrupció terén is, tekintettel arra, hogy a kenőpénzeket nemigen szokás bevallani az adóhivatalnak megadóztatás végett. Ez Oroszországra is áll, ahol - ahogy a RIA Novosztyi 2013. január 26-án jelentette – országosan jelenleg mintegy 50 000 korrupciós ügyben folyik jelenleg nyomozás, derül ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek a múlt hét végén a Neue Zürcher Zeitung című befolyásos svájci lap részére adott interjújából. 

Olaszországban pedig a pénzügyőrség közegei tavasztól már új módszerrel készülnek feltárni az adócsalók körét, ugyanis az adócsalások száma és összege az utóbbi időben mérhetetlenül megnőtt a recesszió sújtotta országban.  Mindez olyan időben történik, amikor az olasz központi bank ez év január közepén közölt nem végleges adatai szerint tavaly novemberben az olasz államadósság összege már 2,027 ezer milliárd euró volt, a GDP-arányos államadósság pedig a 2011. évi 120,1 százalékról 2012-ben pedig 126,4 százalékra nőtt, holott az olasz kincstár évente óriási összegektől esik el adócsalások, az adófizetések elmaradása miatt.

Nézzük meg konkrétan, miről van szó. Az Új Kína hírügynökség 2013. január 13-i, Rómából keltezett jelentése szerint az olasz adóhatóság illetékesei közölték, hogy egy átalakított számítógépes adatrendszerrel révén összehasonlítják majd az adófizetők jövedelembevallását költekezési szokásaikkal. Az úgynevezett jövedelem-kalkulátor lehetővé teszi, hogy megismerjék „a szemérmetlen adócsalás elkövetőit”, valamint a nagyszámú, „színlelten szegény” olaszokat – jelentette ki az olasz adóhivatal helyettes igazgatója, Marco di Capua. A jövedelem-kalkulátor márciustól lesz teljesen működőképes, és azt vizsgálja majd, vajon az adózó jövedelembevallása összhangban van-e általános költekezési képességével.

Az új olasz jövedelem-kalkulátor úgy működik majd, hogy az adófizetésre kötelezett bejelentett polgár jövedelmét összehasonlítják több mint 100 költési/kiadási mutatóval, amelyek hét kategóriába lesznek osztva, mégpedig a lakásra, járművekre, biztosításra, oktatásra, sportra, üdülésre, egyéb jelentős kiadásokra és befektetésekre, az ország különböző vidékeire árnyalva. E módszerrel több mint negyvenmillió olasz polgár adatait lehet majd több szempontból ellenőrizni. A hatóság közölte azonban, hogy évente legfeljebb 40 000 ilyen ellenőrzést kíván elvégezni. Csak abban az esetben indulna eljárás, ha az adózó életmódja és a bevallott jövedelme közötti különbség meghaladja a 20 százalékot. Az állítólagos adócsalótól további információkat kérnének be, és ha a magyarázata nem kielégítő, berendelik őt a felmérés eredményeinek megvitatására.

A bevezetés időzítése azonban nem volt szerencsés – véli a BBC News tévé olaszországi tudósítója. Szerinte a félelmetesnek hangzó új rendszer sohasem lesz népszerű a szavazók körében, és a politikusok sem vártak sokáig, amíg elitélően nyilatkoztak róla. Mario Monti távozó miniszterelnök például „ketyegő időzített bombának” nevezte, amelyet elődjének, Silvio Berlusconinak a kormánya hagyott hátra. Maga Berlusconi úgy nyilatkozott, ha ismét hatalomra jutna, fontolóra venné az új rendszer eltörlését. 

Az új rendszer bizonyos itáliai körökben máris elégedetlenséget is váltott ki a BBC News tudósítója szerint. Idézte Piero Ostellinot, a Corriere della Sera szerkesztőjét, aki szerint az új olasz adóellenőrzési rendszer az egyén jogait tapossa. Itt nem az adófizetés elkerülése elleni harcról van szó, hanem annak vizsgálatáról, vajon az olasz polgár hogyan él, mit vásárol, mit hord. „Nem azért ellenzem, mert az adócsalást pártolom, hanem azért, mert nem hiszem, hogy az adóbeszedést úgy kellene végezni, hogy közben az egyéni szabadságjogokra taposunk.”

Ostellino azzal érvelt, semmi köze az államnak ahhoz, hogy ő vagy bármely más olasz hogyan költi el a pénzét. „Olyan országban szeretnék élni, ahol például egy kardinális havonta megvásárolhatja a pornográf magazinját, anélkül, hogy erről magyarázkodnia kelljen neki az adóhatóságoknak” – állt elő e furcsa magyarázattal.  

Ám az olasz adóellenőrök rögtön az új rendszer védelmére keltek. A jövedelem-kalkulátor létrehozása abból a józan észből fakadó felfogásból született – magyarázták –, hogy bizonyos nagyságú kiadásnak bizonyos megszerzett jövedelem összegének kell megfelelnie – fejtegette Attilio Befera, az olasz  adóhatóság főnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új olasz adóellenőrzési mechanizmus hasonló ahhoz, mint amilyent például az Egyesült Államokban is alkalmaznak. Olyan módszerről van tehát szó, amelynek célja a „ténylegesen szemérmetlen adócsalások” feltárása - magyarázta. Az új rendszert szelektíven fogják használni, tehát nem irányul majd az egész olasz lakosság ellen – hangoztatta nyomatékosan. Noha gyanúk merültek fel négymillió olasz adóbevallásával kapcsolatban, az új rendszer alkalmazása a, 60 millió lakosú Olaszországban évente csak 40.000 család pénzügyeire fog kiterjedni – tette hozzá.

Természetesen nem a mi feladatunk annak megítélése, vajon eredményes lesz-e és ha igen, mennyire ez az új olasz adóellenőrzési rendszer, amelyet az adócsalások, az adófizetések elmulasztásának mérhetetlen elszaporodása miatt vezetnek be idén tavasztól. Valahogyan persze az olasz adóhatóságnak most már lépnie kellett, hiszen Itália - a nemzetközi sajtó szerint - az adócsalások globális élvonalában van. A soron következő, februári választásokon az olasz szavazók vélhetően - közvetve - erről az új adóellenőrzési rendszerről is véleményt mondhatnak majd. Ám az olasz adóhatóság főnöke már megszólalt, igyekezve megnyugtatni a lakosságot: Azok a becsületes olasz polgárok, akik maradéktalanul eleget tesznek adófizetési kötelezettségüknek, nyugodtak maradhatnak, nekik nincs mitől félniük…

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.