BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesett a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az előzetesen közölt mértékben csökkent tavaly a negyedik negyedévben. Elsősorban a gyenge külkereskedelem rontotta a negyedéves adatot, amin csak szerényen javított a háztartási fogyasztás mérsékelt növekedése.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken ismertetett végleges adatai szerint a GDP 0,6 százalékkal zsugorodott a december végéig tartó három hónapban az előző negyedévhez képest, szezonális- és naptárhatástól tisztított adatok szerint.

A külkereskedelem 0,8 százalékpontot vont ki a GDP-ből, amihez 0,2 százalékponttal járult hozzá a háztartási fogyasztás.

Az előző év azonos időszakához képest pozitív volt a német kibocsátás: a GDP naptárhatástól tisztított adatok szerint 0,4 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedévben mint 2011 utolsó három hónapjában.

A negyedik negyedévi statisztikák romló tendenciát mutatnak a német gazdaság kibocsátás illetően. A negyedéves adatokat tekintve az egymást követő harmadik, míg az éves kiigazított adatok alapján zsinórban nyolc negyedév óta csökken a német kibocsátás. A harmadik negyedévben még rendre 0,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos negyedéves, illetve éves kiigazított bővülés volt.

A német statisztikai hivatal május 15-én ismerteti az idei első negyedévi GDP-alakulással kapcsolatos előzetes adatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.