BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Afrikának segítene Putyin

Oroszország az eddiginél többet tesz az afrikai országokra nehezedő adósságterhek enyhitéséért. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki a dél-afrikai Durbanban.

Oroszország eddig afrikai országokkal szemben eddig több mint 20 milliárd dollárnyi adósságot írt le. Ugyanakkor az úgynevezett BRICS-országok (Brazilia, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csúcsértekezletén kijelentette, hogy egy prognózis szerint Afrika GDP-je jelenleg mintegy 5 százalékkal nő évente, és 2020-ra várhatólag eléri a 2,6 trillió dollárt, ami 25 százalékos növekedést jelez a jelenlegi indexhez képest. A BRICS-országok aktivak az afrikai piacon, és erőteljesen befektetnek a hagyományos szektorokba (bányászat és mezőgazdaság), valamint a csúcstechnológiába és a banki ágazatba. Az orosz elnök megjegyezte, hogy orosz vállalatok minden észak-afrikai államban, valamint a Szaharától délre eső tizenegy afrikai országban vesznek részt befektetési projektekben. Hozzátette: jelenleg mintegy nyolcezer afrikai diák tanul orosz felsőoktatási intézményekben, ötven százalékuk a kormány költségén.

A RIA Novosztyi jelentése szerint Vlagyimir Putyin és egyiptomi kollégája, Mohammed Mursi a BRICS-csúcsértekezleten, Durbanban, különmegbeszélést tartott az Egyiptomba irányuló orosz gázszállitások lehetőségéről. "Mursi érdeklődést tanúsított az orosz gázszállitások iránt" - közölte később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.