BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezuhant a magyar ipar

2013 februárjában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanaphatástól megtisztított ipari index 1,1 százalékos csökkenést mutat – írta a KSH.

A termelés az év első két hónapjában 3,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 0,3 százalékkal nőtt.

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés az egy évvel ezelőttihez képest – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Szerinte ezt a szökő- és munkanap hatás vártnál nagyobb mértéke okozta.

„A járműgyártás területén egyelőre nem történt meg a várt élénkülés, míg az energiaszektor termelése elmaradt a tavalyihoz képest az idei enyhébb februári időjárás miatt” – vélte Suppan. Ezzel szemben az elhúzódó fűtési időszak miatt az energiatermelő ágazatok kibocsátása pozitív hatással lehet a márciusi ipari termelésre – vélte.

Szerinte a kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, de a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.