BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lehet az akcióterv

Kevesen választották az új átalányadókat, a költségvetésbe a katából és a kivából befolyó bevételek messze elmaradtak a várakozásoktól, ez azonban – hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium – javítja a költségvetés egyenlegét

A kormány célja, hogy a vállalkozások mielőbb megtalálják a számukra leginkább kedvező adózási formát, ám amíg ez nem teljesül, az új átalányadókba, a katába (kisadózók tételes adója) és a kivába (kisvállalati adó) átlépők kisebb száma összességében javítja a költségvetés egyenlegét – adott helyzetképet lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A magyarázat egyszerű: ha többen léptek volna át, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a büdzsé egyenlegét. A kata és a kiva esetében az NGM konzervatívan tervezett, vagyis azzal a feltételezéssel élt, hogy minden vállalkozás a számára legkedvezőbb adózási formát választja. Mivel azonban az előzetesen várt több százezres tömeg helyett csak 60 ezren léptek át, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében bevezetett új adónemekből származó bevételek is elmaradtak a várakozásoktól. „Ugyanakkor annál több bevétel érkezik az új adónemek által kiváltott adók – így főként a szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás, a tb-járulékok és a társasági adó – esetében” – hangsúlyozta az NGM.

Katát februárban kellett először fizetni; a központi költségvetésbe ebből az adónemből a második hónapban 1,8 milliárd forint folyt be, ami a tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. A kivások február végéig 426 millió forintot fizettek be, ez az egész évre tervezett 130 milliárd forintnak egyelőre elenyésző hányada. Az átalányadók által kiváltott adók, illetve illetékek vegyesen szerepeltek az év első két hónapjában.

A 320,8 milliárd forintos társaságiadó-előirányzatnak például 13,6 százaléka folyt be január-februárban – 2012-ben az éves bevétel 342,3 milliárd forint volt, amiből az első két hónapjára 15 százalék esett. Időarányosan kisebb bevétel folyt be a szakképzési hozzájárulásból is, a szociális hozzájárulási adó és az egészségbiztosítási járadék sorában azonban az egy évvel korábbinál jobb időarányos teljesítések olvashatók. A befizetések időbeli lefutásával kapcsolatos bizonytalanság miatt mindazonáltal első két hónap adataiból korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

Jelentősen elmaradtak a várakozásoktól a pénzügyi tranzakciós illeték bevételei is: ebből az adónemből februárban 13,4 milliárd forint folyt be, ez a 301 milliárd forintos éves előirányzat 4,4 százaléka. Az alulteljesülésben szerepet játszhatott – magyarázta a Világgazdaságnak az NGM –, hogy az illeték bevezetése miatt a banki ügyfelek egyes utalásokat előre hozhattak decemberre.

A jegybank múlt héten közzétett inflációs jelentése szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium ki fogja bővíteni az illetékköteles államkincstári tranzakciók körét, amivel jelentősen javíthatja a tranzakciós illeték egyenlegét. Játékadóból kevesebb mint feleannyi folyt be január-februárban, mint egy évvel korábban, ez azonban – az NGM tájékoztatása szerint – megfelel a tárca előzetes várakozásainak.

A kkv-k 60-70 százaléka jól járna

Az új adók előnyeire hívta fel nemrég a figyelmet a Századvég is, amely szerint a mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának lenne kedvezőbb az adóterhelése, ha átlépne az új adók valamelyikébe. Ez összhangban van az NGM korábbi becslésével is, amely szerint a kisvállalati adó többszázezer vállalkozásnak nyújt kedvezőbb adózási feltételeket.

A kata jó lehetőség azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik nem tudnak és nem is szeretnének vállalatként működni, különösen 2 és 9 millió forintos éves árbevétel között. A kiva pedig a bővülni kívánó cégeknek „lett kitalálva”, amelyek beruházásaik volumenét és alkalmazottjaik számát is növelni szeretnék – emeli ki a Századvég.

A kata jó lehetőség azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik nem tudnak és nem is szeretnének vállalatként működni, különösen 2 és 9 millió forintos éves árbevétel között. A kiva pedig a bővülni kívánó cégeknek „lett kitalálva”, amelyek beruházásaik volumenét és alkalmazottjaik számát is növelni szeretnék – emeli ki a Századvég. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.