BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy éve tart a lejtmenet: Tovább zuhant a kiskereskedelmi forgalom

Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a naptárhatástól megtisztított adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Éves összevetésben éppen tavaly márciusban nőtt legutóbb a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene, akkor 1,5 százalékkal. Az előző hónapban, februárban 1,1 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom visszaesése.

Az előzetes adatok tanúsága szerint előző hónaphoz képest lelassult az élelmiszer-kiskereskedelem csökkenése, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma az előző havi szerény növekedésből visszaesésbe fordult, míg az üzemanyag-forgalom hanyatlása felgyorsult.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,9 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól a februári 2,6 százalékos csökkenés után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, százalékos volt az éves csökkenés a februári 0,4 százalékos emelkedés után.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal esett vissza az értékesítés az egy hónappal korábbi 3,8 százalék után.

„Az év első két hónapjára vonatkozó adattól elmaradó márciusi kiskereskedelmi volumenváltozásban a bázishatás is szerepet játszik, ugyanis 2012 márciusában éves szinten 1,5 százalékos bővülést mutattak a kiskereskedelmi eladások” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM szerint a gyorsbecslés alapján a kiskereskedelmi forgalom volumenének mérséklődésében meghatározó szerepet játszott az üzemanyag értékesítésének korábbinál nagyobb mértékű (5,1 százalékos) visszaesése.

„Bizakodásra ad ugyanakkor okot, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma éves szinten 0,9 százalékos mérséklődést mutatott márciusban, ami az elmúlt hónapokhoz képest kedvező irányú elmozdulást jelent” – véli a gazdasági tárca.

Az NGM szerint továbbá érdemes megjegyezni, hogy előzetes adatról beszélünk, és a KSH az előző két alkalommal is pozitív irányba módosította a gyorsbecslés eredményeit a felülvizsgálat során.

Suppan Gergely kiemelte, a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző évihez képest. „Az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések mintegy 0,2-0,3 százalékkal múlhatták meg az előző havit, ami feltehetően a hosszúra nyúlt télnek is köszönhető” – tette hozzá a TakarékBank vezető közgazdásza.

A rendkívüli időjárás egyrészt megakadályozhatta a vásárlásokat, a nem-élelmiszer ágazatot pedig a tavaszi kollekciók értékesítésének elmaradása húzhatta le, ami az európai országok többségében is megfigyelhető, vélekedett Suppan.

„A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom alacsony szinten való stabilizálódására számítunk, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat” – vetítette előre a közgazdásza.

Suppan szerint a stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.