BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánik a világban – Vége lesz a pénznyomtatásnak?

Mindent adtak a befektetők, amit csak értek, miután a Federal Reserve javuló prognózisaiból az olvasható ki, hogy az amerikai jegybank készen áll az eszközvásárlási programjának csökkentésére. A Fed a mennyiségi könnyítés harmadik körében (QE3) havonta 40 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet, valamint 45 milliárdnyi állampapírt vesz.

Pánikhangulat alakult ki a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, miután az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elemzéséből és Ben Bernanke elnök beszédéből azt szűrték le a befektetők, hogy hamarosan vége lehet a gazdasági válság kitörése óta folytatott agresszív monetáris enyhítésnek.

A befektetők a fejlett és a felzárkózó piaci részvényeket is eladói nyomás alá helyezték, miután érzékelhető közelségbe került a pénznyomtatási program vége. Az amerikai vezető tőzsdeindexek 1,3 százalék körüli eséssel zártak szerdán, az európai piacokon pedig 2 százalékos mínuszok alakulat ki.

Az arany volt az egyik legnagyobb vesztese Bernanke beszédének: a nemesfém unciánkénti árfolyama közel 5 százalékos eséssel 1 300 dollárig olvadt. Egy hordó olajért (WTI) pedig már csak 96 dollárt kell fizetni, ami 2 százalékos leértékelődésnek felel meg.

A befektetők a forinteszközöket is szórni kezdték. A Fed döntése előtt az euró árfolyama még 294 körül ingadozott, majd 300 forint közelébe került a kurzus. Végül 299-es szint körül állapodott meg az euró/forint árfolyam.

A Varga-csomag hétfői bejelentését követően meredek eséssel reagált a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. Az OTP az önkormányzati adósságok állami átvétele miatt fizetendő adó, valamint a tranzakciós illeték megemelése miatt esett, a Magyar Telekom árfolyamát pedig a távközlési adó felemelése tépázta meg. Bernanke bejelentése után folytatódott a lejtmenet, ám a magyar tőzsde az európaiaknál kisebb eséssel úszta meg.

Többheti csúcspontra, jóval 300 bázispont fölé emelkedett a magyar csődkockázat, követve a Federal Reserve elnökének bejelentésére kialakult általános piaci korrekciót. Ben Bernanke, tegnap este egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust.

A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-felár meredeken, a 298,2 bázispontos előző záróról 330 bázispont fölé emelkedett a csütörtöki londoni kereskedésben.

A Fed jobbnak látja a gazdasági kilátásokat, és szerintük a munkanélküliségi ráta is fokozatosan csökkenhet. Jelenleg 7,6 százalékon áll a munkanélküliség, ami még 1 százalékponttal magasabb a központi bank elvárásánál, így nagyon rövid távon nem valószínű az eszközvásárlási program csökkentése.

A Fed tavaly szeptemberben döntött arról, hogy havonta 85 milliárd dollár értékben vásárol államkötvényeket és jelzálogfedezett értékpapírokat. A mennyiségi könnyítés harmadik körének keretösszege nem meghatározott, hiszen egy nyíltvégű program, amit a gazdaság és a munkanélküliség állapotának alakulásától függően alakíthat a Fed.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.