BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyszer akkora benzinforgalom-növekedésről tud a KSH, mint a NAV

Négyszer akkora májusi üzemanyagforgalom-növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint amiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tud. Az eltérés okait a szakemberek is csak tippelik, de a feketepiac mérete nem magyaráz ekkora eltérést - olvasható a csütörtöki Napi Gazdaságban.

A gazdasági napilap cikke szerint a KSH friss jelentéséből kiderül: májusban az üzemanyag-forgalom 6,8 százalékos év/év növekedése is jelentős szerepet játszott abban, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

A tempó azért meglepő, mert az adóhatóság jövedéki statisztikája májusra a hazai gázolajfogyasztás csupán 4 százalékos bővülését mutatta, miközben a benzineladások 2 százalékkal csökkentek az áprilisi emelkedést követően. Így összesen 1,7 százalék volt a májusi volumennövekedés, a KSH azonban épp négyszer nagyobbat mutatott ki.

A Napi Gazdaság számításai szerint a statisztikai hivatal a hazai benzinpiac 90, illetve a gázolajforgalom 70 százalékára lát rá. Mindez azt jelenti, hogy a KSH látókörén kívüli forgalomnak - azaz főleg az áru- és személyfuvarozó cégek saját kútjain mért forgalomnak - drasztikusan vissza kellett volna esnie ahhoz, hogy kijöjjön a számítás, márpedig erről biztosan nincs szó.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.