BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-vezér is figyelmeztette Washingtont

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde szerint amennyiben nem jön létre megegyezés az Egyesült Államok adósságplafonja felső határának emeléséről, az sokkal súlyosabb veszélyt jelentene a globális gazdasági helyzetre nézve, mint az amerikai államapparátus jelenlegi részleges leállása.

Az amerikai kormánynak hosszú távra szólóan kellene rendbe hoznia a pénzügyeit - figyelmeztetett Lagarde. Rövid távra azonban nem kellene túl sokat változtatni, mert ez aláaknázhatná a gazdasági élénkülést. A világgazdaság kilátásairól szólva az IMF főnöke óvatosan, de pozitívan nyilatkozott. Szerinte a globális gazdasági kilátás trovábbra is visszafogott, olyan jelek mutatkoznak, amelyek szerint a növekedés javulóban van.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szerint példa nélküli és potenciálisan katasztrofális lenne, ha nem sikerülne megegyezni a demokratáknak és a republikánusoknak az adósságplafonról.

A Pénzügyminisztérium jelentése alapján ez még a 2008-és világgazdasági válság kirobbanásánál is negatívabb következményekkel járna. „A hitelpiacok befagynának, a dollár zuhanna, és az Egyesült Államok kamatai rakétaként lőnének ki” – állapította meg a Pénzügyminisztérium. A negatív hatások végigsöpörnének szerte a világon, és a 2008-as válsághoz hasonló helyzet alakulna ki, vagy még negatívabb helyzet is elképzelhető.

"A leállás gazdasági költsége döntően attól függ, hogy milyen hosszú ideig tart. Ha csak néhány napig – ami a legvalószínűbb forgatókönyv –, akkor az okozott kár nem lesz súlyos. Egy 3 vagy 4 hetes leállás azonban a negyedik negyedévi GDP-t akár 1,4 százalékponttal is csökkentheti. Ezért is lényeges, hogy a patthelyzetet a lehető legrövidebb idén belül megszüntessék" - írta a Világgazdaságban megjelent elemzésében Harm Bandholz, az UniCredit vezető elemzője.

Az USA-ban már három napja leállt a legtöbb a közszolgáltatás, mert az adósság elérte a maximális limitet. A Standard & Poor’s korábban közölte, hogy az effajta politikai bizonytalanságok miatt nem tartja a legjobb, "AAA" osztályzatban az USA adósságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.