BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A különadó visszafizetését sem lehet kizárni

A Hervis javára ítélt az Európai Bíróság abban az eljárásban, amit a cég a magyar állammal szemben indított a kiskereskedők szerinte diszkriminatív különadója miatt. Az ítélet után az is elképzelhető, hogy visszajár a kiskereskedők által korábban fizetett összes különadó – hívja fel a figyelmet Gombkötő Bálint, a KPMG szenior menedzsere. A szokásoktól eltérően az ítélet nem tartalmaz végleges álláspontot, mert a Hervis igazát csak feltételes módban mondta ki a bíróság: a kiskereskedelmi adó akkor sért közösségi jogot, ha az azt fizetők jelentős része áldozatul esett az adó „összeszámítási” szabályának.

Eszerint az egy tulajdonosi körbe tartozó vállalkozások összesített bevételeik után fizettek adót. Ennek azért van jelentősége, mert az adókulcs igen erős progresszivitást mutatott, így lehettek olyanok, akik maguk ugyan nem fizettek volna adót (adómentes sáv), más csoporttagjaik miatt azonban igen komoly terheket róttak le.

Annak vizsgálata, hogy ez a szabály jellemzően a külföldről tulajdonolt boltokat érinti-e a magyar bíróságok feladata. Igenlő válasz esetén az adó közösségi jogot sért, és dönteni kell arról is, hogy milyen körben és mekkora adó járhat vissza az adózóknak. Utóbbi kérdés várhatóan megjárja majd a Legfelsőbb Bíróságot (Kúriát) is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.