BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beruházók, irány a Krím!

Adókedvezménnyel csalogatnák az oroszok a Krímbe a befektetőket. Két hét múlva kész a félsziget fejlesztési programja.

Oroszország különleges gazdasági övezetet hoz létre a Krímben és Szevasztopolban, ahová adókedvezménnyel csalogatnák be a külföldi befektetőket.

A döntést a kormány meghozta, a kérdés jogszabályi oldalát ma vizsgálja az állami duma, közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Russia Today szerint. „Biztosak akarunk lenni abban, hogy a lehetőségből a csalók nem tudnak előnyt kovácsolni, de vonzó beruházási körülményeket szerenénk kialakítani a félszigeten” – tette hozzá.

A miniszterelnök a Krím fejlesztését nemzeti prioritásnak nevezte, a régió fontosságát pedig a távol-keleti térségééhez hasonlította. Korábban már egy olyan párhuzamot is volt, amely szerint a Krím az Oroszországtól földrajzilag különálló, más, orosz területekhez hasonlít. Azt is mondta, hogy a Krím ugyanúgy megkaphatja a különleges gazdasági övezet státuszt, mint a nyugat-oroszországi Kalinyingrád. Ám éppen ezért speciális jogszabályok bevezetésére is szükség lesz azon nagybefektetők odacsábítására, amelyek hajlandók pénzt vinni a térségbe.

Mai, szimferopoli beszédében kijelentette, hogy a Krím készen áll arra, hogy csatlakozzon az oroszországi pénzügyi rendszerhez. A rubel-övezethez való, teljes integrálódás után nagy mennyiségű orosz pénz áramolhat a félszigetre. Megemlítette, hogy már megjelent a rubel a Krímben. „Most az a feladatunk, hogy az orosz bankhálózatot is kiterjesszük a félszigetre” – mondta.

A krími parlament március elején döntött a rubelre való átállásról, de a miniszterelnök döntése szerint a hrivnya még 2016-ig használatban maradhat, másodlagos fizetőeszközként a fájdalommentes átállás érdekében. Medvegyev nemrég utasította kormányt, hogy júliusra készítsen összehasonlító programot a Krím és Szevasztopol fejlesztésére. A Krímért felelős helyettese, Dmitrij Kozak szerint a terv már április 15-re elkészül. A krími ügyek előtt Kozak a Szocsiban tartott olimpiai és paralimpiai játékok előkészületeiért felelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.