BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: visszafejlődés az MNB új eszköze

"Az MNB az utóbbi idők legnagyobb változtatásáról határozott a monetáris politikai eszköztárban" – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai. Az intézkedéssorozat legfontosabb eleme (amit a többi intézkedés csak kiegészít), hogy megváltozik augusztus elsejétől a jegybank elsődleges eszköze. Ez jelenleg egy kéthetes kötvény (ennek hozama az alapkamat), ami helyett kéthetes betétet vezet be az MNB. "Ez alapvetően visszafejlődésnek tekinthető, ugyanis a kötvény kereskedhető eszköz, ekképpen likvidebb, mint a betét" – hangsúlyozzák a Raiffeisen elemzői.

Lényegében a jegybank egy kicsivel kedvezőtlenebb tulajdonságú eszközre cserél, tudatosan, hiszen a megfogalmazott cél is az, hogy kevésbé legyen népszerű a bankrendszerben. Ezen felül azzal, hogy nem kereskedhető a betét, megszűnik a nem banki szereplők hozzáférése (ide értve ezúttal a külföldi bankokat is).

A Raiffeisen szerint a két hatás együttesen azt fogja eredményezni, hogy a kéthetes eszközből kiáramlik a jelenleg ott tárolt pénz egy része.
A legutóbbi adatok szerint áprilisban átlagosan 5500 milliárd forint parkolt ezen a soron, és a változtatás hatására az MNB várakozásai szerint 600-1000 milliárd forint lökődhet ki.

Szerintük a kérdés az, hogy hol talál magának helyet ez a pénz. "A jegybank hangsúlyos célja, hogy az állampapírpiacra terelődjön, de egy része vélhetően el fogja hagyni az országot, egy része pedig más jegybanki eszközbe (például az egynapos betétbe) áramlik át" – vélik a Raiffeisen elemzői.

A CIB Bank elemzői szerint a forint árfolyamára közvetlenül a külföldi szereplők kéthetes instrumentumból való kiszorítása hathat. Dönthetnek úgy, hogy a nagyságrendileg 2,5 milliárd eurós kéthetes állományt vagy annak egy részét felszámolják, és "kiviszik" a pénzt az országból – ami a forint eladások miatt árfolyamgyengüléssel jár, és hasonlóan gyengébb árfolyam irányába mutat a piaci hozamok (vagyis a hozamfelár) mérséklődése.

A Raiffeisen szerint kérdés, mennyit tud felszívni az állampapírpiac, ehhez az ÁKK-nak ugyanis növelnie kell a kínálatot főként a rövidlejáratú papírok esetében, ami éppen ellentétes az általánosan megfogalmazott adósságkezelői célokkal, miszerint minél hosszabb lejárat felé tolni az adósságot.

Az intézkedéssorozat mellékhatása lehet, hogy az államnak nincs szüksége több devizakötvény-kibocsátására. A megemelkedett forint állampapír-piaci keresletet használhatja a devizaadósság refinanszírozására is, amit a jegybank azzal támogat, hogy a devizatartalékból forrást bocsát rendelkezésre az állam számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.