BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A történelem legnagyobb demokratikus választása

Véget ért az április 7-e óta tartó választás Indiában, amelyen 814 millióan vehettek részt. Az utolsó napon is milliók voksolhattak, Váránasziban is tegnap járultak az urnákhoz a választók. A történelem legnagyobb demokratikus választásán az ellenzéki nacionalista párt győzhet a közvélemény-kutatások szerint, ám a végeredményre péntekig várni kell.

Váránasziban, amely a kampány egyik kulcsfontosságú helyszíne lett, évtizedek óta nem látott a felbolydulás. Sok szavazó nem mondja el, hogy kire voksol, ami nehezíti a felméréseket, rendőrökkel tartják fenn a rendet és forgalomkorlátozások vannak érvényben.

Az Indiai Nemzeti Kongresszus várhatóan elveszíti a választásokat, ami fordulatot hozhat India életében. Az elmúlt hat évtized nagy részében, az 1947-ben elért függetlenség óta ez a párt vezette az országot. Uralmuk meggyengüléséhez az vezetett, hogy a lakosság életszínvonala romlani kezdett, miközben a gazdasági növekedés egyre szerényebb ütemű lett. A korrupciós botrányok sem segítették a pártot, amelyekből a választás során sem volt hiány.

Narendra Modi, a legerősebb ellenzéki erő, a Nemzeti Demokratikus Párt jelöltje 63 évesen lehet India miniszterelnöke. Modi több mint 13 éve Gudzsarát állam főminisztere, ami a leghosszabb idő a történelem során. Modi vezetésével a térség gazdasági növekedése kiemelkedett Indiában, miközben a korrupciót leszorította, mindez pedig népszerűségének növekedéséhez vezetett. Néhány napja viszont azzal vádolták meg, hogy egy szavazókör 100 méteres körzetén belül próbálta befolyásolni a szavazókat. Modi fényképet készített magáról és sajtótájékoztatót tartott. Mindez nem csak a választásokból való kizárással, hanem akár két év börtönbüntetéssel is járhat.

Egy harmadik erő, a 2012-ben alapított Átlagember Pártja jó szerepléssel akár kisebb meglepetést is okozhat. A kiábrándultaknak ők jelentik az alternatívát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.