BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reklámadó: újabb határidő

Augusztus 20-ig a reklámközzétevőknek kellett a 2013-as tényadataik alapján megállapítaniuk, hogy a reklámközzétételből származó nettó árbevételük és saját célú reklámköltésük meghaladta-e éves szinten az 500 millió forintot. Most azoknak a vállalkozásoknak kell a szeptember 20-i bevallási határidő előtt a reklámadó törvényt elővenniük, amelyek augusztus 15-31 között reklámközzétételről szóló számlát fogadtak be.

A reklám közzétételét megrendelők adókötelezettsége nincs alárendelve a reklámközzétevők adókötelezettségének, ugyanakkor az, akinek az érdekében a reklámközzétételt végső soron megrendelik, soha sem esik a reklámadó hatálya alá, amennyiben a megrendeléshez közvetítőt vesz igénybe. Ezért vizsgálandó, hogy akivel szerződéses kapcsolatban áll, reklámközzétevőnek minősül-e. A reklámközzétevő nyilatkozatának fontos szerepe van, hiszen a reklámadó kötelezettség elsősorban a reklám közzétevőjét terheli, akinek kötelessége eleget tenni adófizetési és bevallási kötelezettségének. E nyilatkozatot a számlán, számviteli bizonylaton vagy egyéb okiraton kell megtenni, formai kötöttsége nincs, de tartalmi igen. A reklámközzétevő nyilatkozatából ki kell derülnie, hogy az adókötelezettség őt terheli és az adóbevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tesz, vagy annak, hogy az adóévben őt adófizetési kötelezettség nem terheli. Ha a nyilatkozat az adott hónapot követő hónap 20. napjáig nem áll a megrendelő rendelkezésére, havi nettó 2,5 millió forint feletti reklámköltés esetén adóbevallási és adómegfizetési kötelezettség terheli. A bevallási határidő után kézhez vett nyilatkozat birtokában ugyanakkor mindenki jogosult önellenőrzésre. A reklámközzétevő nyilatkozatának – ha azt nem a számlán teszi meg – a konkrét reklámközzététel beazonosításához kellően részletesnek kell lennie, az általános, konkrétumokat nem tartalmazó nyilatkozat nem feltétlenül elegendő.

Ha nincs közvetlen szerződéses kapcsolat a reklám közzétevőjével, mert ügynökségen, vagy kapcsolt vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, a reklámadó szempontjából nincs további teendő. Viszont be kell szerezni a közreműködőtől a reklámközzétevő nyilatkozatának másolatát, hogy a társasági adóban ne kelljen az adóalapot megnövelni.

A megrendelőnek azt kell havonta megnéznie, hogy befogadott-e olyan számlát, amely augusztus 15-ét követően kötött szerződés leadott egyedi megrendelés reklámközzételről állítottak ki. A törvény hatálybalépését megelőzően kötött szerződések számlái akkor sem adókötelesek, ha a számla augusztus 15-e után érkezett be, és a megrendelőnek mindig az adott hónapban megkapott számlákat kell vizsgálnia.

Mikor kell adót fizetni?

Adófizetési kötelezettség akkor áll fent, ha az összesített, áfa összeget nem tartalmazó nettó reklámköltés meghaladja a 2,5 millió forintot. A megrendelőnek a reklámköltségek havi számbavételekor csak azokat a reklámköltéseket kell figyelembe vennie, amelyeknél nem rendelkezik a reklámközzétevőjének nyilatkozatával. Ha a kézhez vett számlához van nyilatkozat, akkor az abban szereplő ellenértéket az összesítésnél figyelmen kívül kell hagyni.

Bár a nem forintban kiállított számlákra a törvény nem ad külön eligazítást, mégis elmondható, hogy az adóalap meghatározásánál az áfa törvény szerinti árfolyam meghatározás alkalmazható az ellenérték forintban történő meghatározására.

Bár a nem forintban kiállított számlákra a törvény nem ad külön eligazítást, mégis elmondható, hogy az adóalap meghatározásánál az áfa törvény szerinti árfolyam meghatározás alkalmazható az ellenérték forintban történő meghatározására. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.