BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság ítélete az áfatervezés alkonya?

A bankok, biztosítók világa az áfa szempontjából is speciális tevékenység, az ebben a szektorban tevékenykedő cégek tranzakcióinak jelentős része áfamentes. Ennek az áfa rendszerében ára van, a bankok, biztosítók nem vonhatják le a feléjük számlázott áfát, amennyiben a beszerzésük, igénybe vett szolgáltatásuk az áfamentes tevékenységhez kapcsolódik. Ezért az adómentes tevékenységet végző bankok, biztosítók egyik legfőbb célja, hogy ne merüljön fel náluk olyan áfateher, ami adómentes tevékenységhez kapcsolódik, az ezzel kapcsolatos áfatervezés kiemelkedő jelentőségű számukra.

Egy adott banki, biztosítási tevékenységgel foglalkozó cégcsoporton belül az adómentes tevékenység során felmerülő áfa mértékét többek között úgy minimalizálhatják, ha a külföldi bank, biztosító fióktelep útján működik Magyarországon. Ilyen esetben a külföldi anyavállalat által Magyarországra átterhelt szolgáltatási díjakra nem kell áfát fizetnie a magyar fióktelepnek, mivel áfaszempontból ilyen esetben nem történik szolgáltatásnyújtás, hiszen a fióktelep és az anyavállalat egyazon jogi személy, amely önmagának nem nyújthat szolgáltatást.

Az Európai Bíróságnak az ilyen fióktelep-anyavállalat közötti ügyletek kapcsán a közelmúltban hozott ítélete (Skandia America Corporation ügy) azonban felforgathatja az eddig alkalmazott áfakezelést. Az ítélet ugyanis kimondja, hogy az olyan fióktelepek esetén, amelyek egy áfacsoport (csoportos áfaalany) részei, a fióktelep és az anyavállalat között is megvalósulhat szolgáltatás áfaszempontból, ezért a fióktelepnek, illetve egészen pontosan az áfacsoportnak áfát kell fizetnie az anyavállalattól igénybe vett szolgáltatások után. Ez az áfa pedig sok esetben nem lesz levonható teljes egészében a bankok, biztosítók által, így többletköltséget eredményez számukra.

Bár az Európai Bíróság korábbi ítéleteiből egyes vélemények szerint lehetett következtetni a mostani ügyben hozott ítélet kimenetelére, sok EU-tagállam adóhatósága eddig nem az ítéletben foglaltak szerint kezelte a hasonló eseteket. Arra fogadhatunk, hogy az ítélet nem hazánkban fog a legtöbb fejtörést okozni, hanem például a pénzügyi fellegvárként működő angol, német központokban. Kérdés, hogy ezzel az áfatervezésnek is bealkonyult. Mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy a jelenleg alkalmazott áfatervezési mechanizmusok kiállnák-e adott esetben az Európai Bíróság próbáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.