BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen veszélyeket rejt a külföldi munkavállalók jelenléte?

A külföldiek foglalkoztatása kapcsán számos bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség terheli a hazai társaságokat, melyek elmulasztása esetén a magyar foglalkoztató súlyos szankciókra számíthat.

Az érintettek nagy részének máig bizonytalanságot okoz a rövid távú (183 napnál nem hosszabb) kiküldetések kezelése, hiszen előfordulhat, hogy a magánszemélynek munkaviszonyból származó jövedelme után ilyenkor is adófizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon. Amennyiben a munkavégzés munkaviszony keretében történik, előfordulhat, hogy nem az a társaság a gazdasági értelemben vett munkáltató, akivel az illető a munkaszerződését megkötötte, hanem az a társaság, ahol a munkáját végzi.

Az újszerű megközelítés miatt adózással kapcsolatos kötelezettsége nem csak a szóban forgó illetőnek keletkezik, hanem a magyar fogadó társaságnak is. Tapasztalatunk szerint azok a munkavállalók lehetnek leginkább érintettek, akik feladatkörüknél fogva rendszeres gyakorisággal utaznak a cégcsoporton belül, illetve olyanok, akik hosszabb-rövidebb határidejű projekt jellegű feladatokat teljesítenek.

De mikor számít a fogadó társaság gazdasági munkáltatónak? Alapvetően akkor, ha a munkavállaló tevékenysége szervesen integrálódik a fogadó társaság tevékenységébe, amely viseli a munkavállaló munkájának eredményével járó felelősséget vagy kockázatot. Azon munkavállalóknál, akik csak időszakosan fordulnak elő az adott magyar társaságnál, de ott állandó munkaállomással, belépőkártyával rendelkeznek, már több szempontot kell egyszerre mérlegelni, ha biztosra akarunk menni. Ilyen szempontok például, hogy melyik társaság jogosult utasítani a munkavállalót a munkavégzés módjára vonatkozóan és ellenőrizni őt, mely társaság köteles viselni a felelősséget a munkavégzés helyéért, vagy például az, hogy a küldő cég a juttatással kapcsolatos költségeket áthárítja-e közvetlenül a fogadó társaságra.

A bejelentési kötelezettség elmulasztásakor a cég mulasztási bírsággal sújtható, míg a magánszemély terhére adóhiány és adóbírság állapítható meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes az adós és HR-es munkatársnak nyitott szemmel és füllel járnia az iroda folyosóin, és időben megtenni a szükséges lépéseket. Fontos azt is átgondolni, milyen adókockázattal számolhatunk abban az esetben, ha a magyar társaság munkavállalói végeznek rövid távú tevékenységet külföldön. A jogszabály nem ismerete más országban sem mentesít a kötelezettség alól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.