BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható klímamegállapodás

A klímaváltozás okozta gondok megoldásához összefogásra van szükség, ennek regionális, európai uniós, nemzetközi összefogássá kell válnia – fogalmazott tegnap Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés plénuma előtt. Napirend előtti felszólásában az államfő az egy hónappal ezelőtt New Yorkban rendezett ENSZ-klímakonferencia tapasztalatait foglalta össze. Kiemelte: Magyarországnak is törekednie kell a kedvezőtlen folyamatok lassítására, visszafordítására, ugyanakkor fel kell készülni az egyre szélsőségesebb természeti katasztrófákra, és olyan megoldásokat kell találni, hogy a károk a lehető leggyorsabban orvosolhatók legyenek. Példaként említette, hogy a Tisza mentén élő másfél millió ember biztonsága érdekében a következő években további öt víztározót kell építeni a folyó térségében.

A köztársasági elnök rámutatott, hogy a klímaváltozásnak, egy-egy természeti katasztrófának súlyos gazdasági következményei vannak. Példaként említette az idei szerbiai áradásokat, amelyekkel kapcsolatban Tomiszlav Nikolics szerb elnök arról tájékoztatta őt, hogy ez az árvíz nagyobb kárt okozott országának, mint az 1990-es évek eleji balkáni háború bombázásai.

A klímaváltozás a csütörtökön kezdődő EU-csúcsnak is az egyik fő témája. Pontosabban az üvegházhatású gázok csökkentéséről szóló program, amely annak fényében is különösen fontos lehet a jövőben, hogy az unió ilyen módon is igyekszik csökkenteni tagországai függőségét az orosz energiahordozóktól.

A 2030-ig tartó program legvitatottabb eleme a megújuló energiaforrások részarányának emeléséről szóló célkitűzés. Ciprus és Nagy-Britannia az Euractiv hírportál szerint már az arányszám meghatározásával sem ért egyet, hét, jórészt kelet-közép-európai tagállam ehhez képest 25 százalékban határozná meg az elvárt növekedást, míg legalább tizenkét nyugati állam 30 százalékot tartana kívánatosnak. Az Európai Bizottság tervezetében 27 százalék szerepel. Nincs ugyanakkor egyetértés még azzal kapcsolatban sem, hogy ezek a számok kötelezőek vagy csak ajánlottak legyenek.

Angela Merkel német kancellár a múlt héten azt mondta, nem világos, lesz-e megállapodás a héten. A lengyel külügyminiszter tegnap pedig arról beszélt a tárcavezetők luxembourgi találkozóján, hogy nem tartja kizártnak hazája vétóját a csúcson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.