BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államcsőd felé robog Ukrajna

Meredek emelkedéssel tovább drágult hétfőn Londonban az ukrán államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása, amely már a múlt héten is ötéves csúcsot döntött az orosz-ukrán katonai konfliktus eszkalálódásáról érkező hírek hatására.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az S&P Capital IQ kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama hatalmas, 49 pontos napi emelkedéssel 1560 bázispont közelében mozgott a hétfői londoni forgalomban.

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre hétfőn csaknem 1,6 millió dolláros középárfolyamon kínáltak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 49 ezer dollárral drágábban, mint a pénteki zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint a jelenlegi ukrán CDS-árfolyam azt jelzi, hogy a piac 63 százalékos valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Az ukrán szuverén CDS-díjszabás a múlt héten lépte át az 1500 bázispontos lélektani határt.

Ráadásul az árfolyamgörbe a lejárati időtengely mentén haladva meredeken invertált - vagyis a rövidebb futamidők CDS-középárfolyama jóval meghaladja a hosszabb kötvénylejáratokét -, ami a heveny piaci stresszhelyzet tipikus jele.

Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak.

Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody''s Investors Service, a Standard & Poor''s és a Fitch Ratings is - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású "Caa/CCC" szuverén adósosztályzati sávban tartja nyilván.

A jelenlegi citybeli előrejelzések a lehetséges legrosszabb kombinációt jósolják az ukrán gazdaságban. A londoni elemzői közösség várakozása szerint Ukrajna az idén és jövőre igen magas inflációval kísért súlyos recessziót él át, a hrivnya - a nemzeti fizetőeszköz - folyamatos gyengülése mellett.

A közép- és kelet-európai átalakulási folyamat finanszírozására alakult Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg érvényes előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 9 százalékkal, jövőre további 3 százalékkal zuhan.

A City egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ennél enyhébb, de szintén súlyos ukrán recessziót jósolnak: prognózisuk szerint az ukrán GDP-érték 2014-ben 5 százalékka, 2015-ben 2 százalékkal zuhan. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy erre az előrejelzésükre jelentős lefelé ható kockázatok nehezednek; a ház ezek közé sorolta a szuverén és magánszektorbeli adósság kényszerű átstrukturálásának lehetőségét.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ha ez vagy más kockázati tényezők újabb piaci feszültséget és fizetésimérleg-problémákat okoznak, azt valószínűleg sokkal meredekebb GDP-zuhanás kísérné Ukrajnában.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk korábban várt 20,1 százalék helyett most már 24 százalékos tizenkét havi ukrán inflációt várnak 2014 végére. A ház a 2015 végére adott inflációs prognózisát 11,8 százalékról 15,6 százalékra emelte.

A JP Morgan elemzői a hrivnya folyamatos - és várható további - gyengülésével magyarázták a felülvizsgálatot. A cég londoni elemzői rontották árfolyam-előrejelzésüket is: az eddigi 15 hrivnya/dollár helyett 16,50 hrivnya/dollárt várnak 2014 végére, a jövő év végére szóló prognózisukat pedig 16,50 hrivnya/dollárról 18 hrivnya/dollárra emelték.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy gazdasági és geopolitikai okok miatt ezekre az előrejelzésekre is felfelé mutató kockázatok hatnak. A JP Morgan szerint jövőre nem zárható ki a 20 hrivnya/dolláros árfolyam elérése sem a mélyülő recesszió és a geopolitikai tényezők nyomása közepette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.