BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas az adó, és sokáig tart bevallani is, kifizetni is

Felmérés Messze van még Magyarország az egyszerű adórendszertől – derül ki a PWC friss, a közepes méretű vállalatok terhelését 186 országban vizsgáló jelentésből.

A Paying Taxes 2015 tanulmány szerint egy átlagos középvállalkozás évente nyereségének összesen 40,9 százalékát fizeti be adóban, miközben átlagosan 25,9 befizetést teljesít, és adókötelezettségei teljesítésére összesen 264 órát fordít.

A PwC és a Világbank közös kiadványa egy termelőtevékenységet folytató cég esettanulmányára épül. Magyarországon ezt a szektort nem érintették a különadók, és az ezzel összefüggő adminisztrációs tehernövekedések sem jelentek meg a felmérés módszertanában. Ennek köszönhetően javíthattunk idén a tavalyi helyezésünkhöz képest az összesített globális adózási ranglistán és kerültünk a 88. helyre” – mondja Dr. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője. Más kérdés, hogy Magyarország teljesítménye leginkább a kevés számú adó miatt lett kedvező. A világátlagnál nagyobb az összesített adómérték (49,7 százaléékos), és többet, átlagosan 277 órát kell eltölteni az adók befizetésével is – igaz, csak 12 elvonással kell foglalkozni. Régiós összehasonlításban Lengyelországgal (87.) vagyunk egy szinten, megelőzve Szlovákiát (100.) és Csehországot (119.), de Románia (52.) például jóval előttünk jár. Ha csak az elvonási mértéket, és az adófizetéssel eltöltött időt nézzük, akkor Magyarország a régióban az utolsók között kullog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.