BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmarad a bérnövekedés a gazdasági fellendülés ütemétől az USÁban

A gazdaság fellendülőben van, de a bérek nem nőnek ennek megfelelő ütemben az Egyesült Államokban - mutatott rá a San Francisco-i központi bank egy szokatlan jelenségre.

Az amerikai jegybankrendszer régiós bankjának szakértői szerint ennek oka az, hogy a cégek a pénzügyi válság során vonakodtak csökkenteni a fizetéseket, valamint a dolgozók is ellenálltak a bércsökkentésnek. Ehelyett elbocsátásokat és létszámstopot alkalmaztak a munkaerő költségeinek visszaszorítására, így nőtt a munkanélküliség, a bérek azonban nem mérséklődtek, ami tovább csökkentette a munkaerő-keresletet.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy decemberben a vártnál nagyobb mértékben, 252 ezerrel emelkedett a mezőgazdasági szektoron kívüli foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta 5,6 százalékra csökkent a novemberi 5,8 százalékról. Ugyanakkor az átlagos órabérek decemberben éves összehasonlításban mindössze 1,7 százalékkal emelkedtek, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal csökkentek.

Meglepte a közgazdászokat az a jelenség, hogy a bérnövekedés már nem mozog teljesen ellentétesen a munkanélküliséggel. Elméletileg ugyanis a növekvő munkanélküliség lassuló bérnövekedéssel jár együtt, és ez fordítva is igaz. Ez a közgazdasági alapvetés 2008 óta azonban nem érvényes: a válság során rengetegen veszítették el állásukat, a bérnövekedés üteme viszont nem csökkent drasztikusan.

Az elemzésben leírt jelenség szerint a gazdaság talpra állásával, a munkanélküliség csökkenésével egyidejűleg a cégek először nem a béreket emelik, hanem azt a többletkiadást igyekeznek ledolgozni, amelyet a válság során halmoztak fel a fizetések szinten tartása miatt.

A szakértők szerint a bérek nem fognak egyhamar visszatérni a megszokott, a munkanélküliséggel ellentétes irányú mozgásukhoz. Ez pedig kihathat a gazdasági fellendülés ütemére is, mivel a bérnövekedés és ezáltal a lakossági fogyasztás bővülése a közeljövőben nem igen fogja segíteni az infláció felpörgetését és a termelékenység növekedését.

A különböző iparágakban dolgozók bére ugyanakkor eltérően változott a válság alatt és után. Mivel az építőiparban dolgozók fizetése sokkal rugalmatlanabb, mint a pénzügy és a biztosítás területén, valamint az ingatlanszakmában dolgozóké, emiatt eltérően reagáltak a munkaerőpiaci folyamatokra is.

Az építőiparban dolgozók bére a gazdaság talpra állásával, bár csökkent a munkanélküliek száma a szektorban, jóval elmaradt recesszió előtt szinttől. A pénzügyi-, biztosítási- és ingatlanszektorban dolgozók esetében a bérek rugalmasabbak, jobban követik a munkaerőpiac változásait, így a válságot követően a bérnövekedés üteme gyorsabban visszaállt a 2007 előtti szintre.

Az infláció már két éve az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) két százalékos célszáma alatt van, de előrejelzések szerint növekedni fog az év során. Ezt most megkérdőjelezi a bérek várttól elmaradt növekedési üteme. Ha emelkednének a fizetések, a munkában állók magasabb béreket alkudhatnának ki, az tovább erősítené a gazdaság bővülését.

MTI-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.