BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közbeszerzési kartell miatt bírságolt a GVH

Útépítéssel és útrekonstrukcióval foglalkozó cégeket bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely így összesen 43 560 000 forint bírságot szabott ki közbeszerzési kartell miatt.

A GVH döntése szerint az OTYS ÚTTECHNIKA Kft., az ÚT-GARANTOR Kft. és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Nagylóc önkormányzata által kiírt, valamint az OTYS és az ÚT-GARANTOR a Szécsényfelfalu önkormányzata által kiírt közbeszerzés keretében egyeztettek arról, hogy melyik legyen a nyertes ajánlatot benyújtó vállalkozás. Az OTYS az ÚT-GARANTOR tendernyertességének elősegítése érdekében fedőajánlatot nyújtott be, így összehangoltan befolyásolták a közbeszerzési eljárás végeredményét.

A versenyhivatal ÚT-GARANTOR KTF.-t és az OTYS-t 18 650 000 forintra, míg a Kristály-Várat 6 260 000 forintra bírságolta.

A GVH a bírság összegének meghatározásánál – többek között – azt is figyelembe vette, hogy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó piacfelosztás minősül az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek, ahol nemcsak a kiíró érdekei, hanem a közbeszerzéssel megvalósítani kívánt társadalmi érdekek is súlyosan sérültek. Emellett a megvalósított piacfelosztó célú egyeztetés sikerrel járt, vagyis ténylegesen bekövetkezett az eljárás alá vont vállalkozások jogsértésére visszavezethető piaci hatás - áll a hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.