BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a szomszédban az új sertésvírus

Csak idő kérdése, hogy az Európai Unióban is megjelenjen a járványos sertéshasmenés (PEDv), amelynek egy rendkívül virulens törzse már felbukkant Ukrajnában. Az EU területéről még nem jelentettek eseteket. Az Ukrajna középső részén felbukkant vírus az eddigi eredmények szerint az az ázsiai-amerikai törzs, nem pedig az európai. Ukrajna fertőzöttsége ugyanakkor azért is jelent nagy gondot, mert négy EU-tagállammal, Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával határos.

Az orosz élelmiszerbiztonsági és mezőgazdasági egészségügyi szolgálat, a Rosszelhoznadzor szerint a fertőzés már tavasz óta jelen van Ukrajnában, és aggodalomra ad okot az is, hogy az amerikai törzsről van szó. Ez utóbbi ugyanis sokkal virulensebb, mint az európai, és a szakértők szerint közel száz százalékban a sertések pusztulásához vezet. Az orosz hatóság figyelmeztet: a betegség potenciálisan akár 35 millió sertés pusztulásához is vezethet Európában. A vírus emberre nem veszélyes, de jelentős gazdasági kárt tud okozni az állatok elhullása, és az ennek megelőzésére hozott kereskedelmi tilalmak révén.

Az oroszok által felvázolt szcenáriótól azonban ma még biztosan nem kell tartani. Az Európai Unióban ugyanis még nem jelent meg a betegség, igaz, egyes országok máris figyelmeztetnek, és megelőző intézkedések bevezetését sürgetik. A British National Pig Association (NPA) a közelmúltban közölte: nem lehet garantálni, hogy a járványos sertéshasmenés-vírus ruházaton vagy gépjárművek kerekein be ne jusson Nagy-Britanniába, ezért a sertéstartók jobban teszik, ha személyesen gondoskodnak róla, hogy a vírus ne kerülhessen a telepeikre. Az NPA azt javasolja, hogy csak olyan sertésszállító jármű léphessen be a sertéstelepekre, amelyet előtte gondosan letisztítottak és fertőtlenítettek.

Ha feltűnne a betegség az EU-ban, az új érveket adhat az orosz embargók további fenntartására. A tavaly év elején feltűnt afrikai sertéspestis ugyanis – még ha ürügyként is – alapot adott Oroszország számára, hogy már februárban kitiltsa területéről az uniós sertéshúst és -húskészítményeket. A kór akkor még csak vaddisznókban tűnt fel, előbb Litvániában, majd Lengyelországban, ám Moszkva hamar úgy döntött, hogy nem kér az európai áruból. Oroszország augusztusban ennél jóval szélesebb körű embargót jelentett be, ám szakértők szerint mindkét esetben egészségügyi okokra hivatkozva hajtott végre politikai lépést Moszkva. A külföldről érkező betegségek így is komoly gondot okozhatnak. Országszerte komoly problémát okozott tavaly év végén a szarvasmarhák, juhok és kecskék eladása a terjedő kéknyelv-betegség miatt. A szúnyogok által terjesztett kéknyelv-vírus kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére ártalmatlan. A betegség ugyanakkor az érintett körzetekben teljesen korlátozza az élőállat-szállítást. A betegség legutóbb a balkáni országokból indult, és néhány hónap múlva elért Magyarországra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.