BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A spanyolok nem készülnek válságtervvel a görög csődre

Spanyolországnak nincs szüksége válságtervre a görög helyzet kapcsán, mert a gazdaság jó állapota megvédi, legfőbb biztosítéka a gazdasági növekedés és a már zajló reformok - jelentette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján Madridban, miután részt vett a gazdasági ügyek bizottságának rendkívüli ülésén. Később Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ugyancsak sajtótájékoztatón kijelentette, a tárgyalásban és a megállapodásban bízik Görögország ügyében.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta: Spanyolország szembe tud nézni a görög válsággal, mert már felkészültebb egy ilyen krízisre, mint 3-4 évvel ezelőtt, ahogy az egész eurózóna is.

"Mind azt akarjuk, hogy Görögország az euróövezetben maradjon" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy meggyőződése: a görögök nem hagyják el az eurózónát, mert ez a legjobb a számukra, míg a másik lehetőség a lehető legrosszabb a görög társadalomnak. Véleménye szerint a görög kormány döntése a pénzfelvétel korlátozásáról az átlagembereket érinti negatívan, azokat, akik napról-napra élnek. "Ne legyen kétség, a gazdag görögök már kivették a pénzüket a bankokból" - mondta Luis de Guindos.

A spanyol gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján kiemelte: az unió, benne Spanyolország komoly erőfeszítéseket tett eddig is a tárgyalásra és a megállapodásra, amelyre - mint mondta - még mindig van idő.

A tárgyalásban és a megállapodásban bízik Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is, aki egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Görögországnak joga van referendumot összehívni, de kötelezettségei is vannak. A spanyol kormányfő szerint az nem járható út, hogy 18 országnak be kell tartani a normákat, de egynek nem. Európa finanszírozási normáit pedig nem lehet megváltoztatni - tette hozzá.

Mint mondta, ugyan a görögök egyoldalúan megszakították a tárgyalásokat, de kedd estig van még idő, hogy folytassák. A válságból a kiút az volna, ha elfogadnák az uniós javaslatot - hangsúlyozta.

A spanyol kormányfő úgy vélte: az EU eddig is szolidáris volt, és továbbra is az Görögországgal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.