BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beárnyékolja a Fed terveit az USA munkaerőpiaca

Egyáltalán nem az élénkülés jeleit mutatta júniusban az USA munkaerőpiaca a tegnap megjelent adatok alapján, így elemzők szerint csökkent az esélye annak, hogy a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága már szeptemberben megkezdi a kamatemelést.

A nem mezőgazdasági dolgozók tábora 223 ezerrel bővült a múlt hónapban a májusi 254 ezer után (az áprilisi és a májusi adatokat eközben lefelé módosította a munkaügyi minisztérium). A regisztrált álláskeresők közül legalább 432 ezren estek ki, így nem csoda, hogy a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékra csökkent a májusi 5,5 százalékról. A júniusi ráta 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb, de nincs minek örülni, mert vele szemben egy 62,6 százalékos foglalkoztatottsági arány áll, ami viszont 1977 októbere óta nem látott mélypontot jelent.

Gyenge lett a béradat is, hiszen az előző hónaphoz képest nem változott az átlagórabér – maradt 24,95 dollár a magánszektorban –, és az egy évvel korábbihoz képest is csak 2 százalékkal emelkedett, ami nem sok jót ígér a fogyasztás erősödésére nézve, Márpedig az elemzők korábban ettől várták, hogy az USA gazdasága felpörög a második negyedévben, és annualizáltan akár 3 százalékkal is bővülhet az egyszeri okokból 0,2 százalékos visszaesést hozó első negyedév után.

A munkaerő-piaci adatok azt mutatják, hogy az utóbbi időkben mutatkozó nekilendülés veszített erejéből – mondták a Reutersnek nyilatkozó elemzők –, és a Fed esetleg még nyerhet egy kis időt a kamatemelési döntés meghozatalára. A The Wall Street Journal által összeállított elemzői körképben megszólalók többsége azért arra számít, hogy a Fed szeptemberben hozzálát a 2008 decembere óta a 0–0,25 százalékos sávban levő alapkamat emeléséhez – addig még két sorozat munkaerő-piaci adat várható. Sokan adtak hangot csalódottságuknak is, emlékeztetve arra, hogy a gazdaság évek óta beragadt egy sekély növekedési pályába, és a mostani mutatók is ezt erősítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.