BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széftörők és hackerek a kormányban

Politikai vihart okozott Görögországban, amikor kiderült: a Ciprasz-kormány két vezető politikusa is törvénytelen eszközökkel igyekezett volna bebiztosítani a gazdaságot, ha az ország az euróövezetből való kilépésre kényszerül. A szélsőbalos Panajotisz Lafazanisz egy klasszikus gengsztertörténetet vizionált betöréssel, túszejtéssel és Robin Hooddal a főszerepben, Janisz Varufakisz pedig igazi 21. századi hackersztoriba rángatta bele saját miniszterelnökét.

El kell lopni az athéni pénzverde épületében őrzött, 22 milliárd eurós (a valóságban 10 milliárdos) állami pénztartalékot, ha Jannisz Szturnarasz jegybankelnök ellenállna, őrizetbe kell venni, az összegből pedig kifizetni a béreket és a nyugdíjakat, és biztosítani az alapellátást, amíg Görögország átáll a drachmára. A Financial Times által idézett terv nem egy regényíró fejében született meg, hanem egy találkozón, amelyet a Sziriza szélsőbaloldali szárnyához tartozó Panajotisz Lafazanisz hívott össze egy nappal azt követően, hogy Brüsszelben az euróövezeti csúcstalálkozón a görög kormány rendkívül szigorú diktátumot írt alá egy újabb mentőhitelért.

Az azóta leváltott energiaügyi miniszter korábban azt is szorgalmazta, hogy Alekszisz Ciprasz Brüsszel helyett Moszkvával fűzze szorosabbra kapcsolatait, és a tervezett Török Áramlat gázvezetékre kapott előlegből finanszírozni tudnák az államot és a Grexitet. Lafazanisz játékában persze Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is részt vett, legalábbis ami a Moszkvával való barátkozást illeti, más kérdés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is jelezte: a gázvezetékre ugyan biztosítanak néhány milliárd eurónyi forrást, ám arra sem eszköze, sem szándéka nincs, hogy megmentse a görögöket a csődtől.

Az energiaügyi miniszternek mégsem ez lett a veszte, hanem az, hogy nyíltan is kiállt a július 13-án a hitelezőkkel kötött megállapodással szemben, emiatt Ciprasz néhány nappal később leváltotta.

Nem kevésbé volt unortodox az a terv, amelyet Janisz Varufakisz dolgozott ki a drachmára való átállásra. A Kathimerini athéni lap által vasárnap idézett, és hétfőn délben közzétett telefonbeszélgetés tanúsága szerint a volt pénzügyminiszter még kinevezése előtt az adóhivatal nyilvántartási rendszerére alapozva akart kiépíteni egy alternatív bankrendszert. Itt adószám alapján, az adóbefizetéshez kapcsolódó számlákon keresztül bonyolították volna az átutalásokat, euróban, de az euróövezeti bankrendszeren kívül – mondta ezt el a politikus július közepén, vagyis már lemondását követően brit bankároknak. Ezt a rendszert terjesztették volna ki, és egy az egyben konvertálták volna drachmára.

Mint azt Varufakisz vasárnap a brit Telegraph újságírójának megerősítette, december közepén elkezdte az előkészületeket: a Columbia Egyetemen informatikát tanító gyermekkori barátját bízta meg azzal, hogy törjön be az adóhivatal nyilvántartásába. Ez állítása szerint meg is történt – ekkor már a hivatalt irányító pénzügyminisztériumot vezette –, ekkor azonban szembesülniük kellett azzal, hogy a szerverek ugyan Görögországban vannak, ám a szoftvert a hitelezői trojka irányítja Brüsszelből.

A Kathimerini cikke után Varufakisz nem csak megerősítette a sztorit, de arra is felhívta a figyelmet a Twitteren, hogy az adóhivatali rendszer „alternatív” használatát korábban is javasolta már. Arról is beszélt korábban, hogy a Grexit esetén alkalmazandó B terv kidolgozására Ciprasztól is felhatalmazása volt, és ezt egy kis csapat el is kezdte – akkor persze arról nem tett említést, hogy a számolgatáson túl milyen eszközökkel. Azt is tudni lehet korábbi nyilatkozataiból, hogy a miniszterelnök végül elvetette ezeket az ötleteket.

A kérdés most az, Varufakiszt kérdőre vonják-e az illegális behatolás miatt. A Telegraph-nak mindenesetre elpanaszolta, hogy a görög sajtó egy része a tetteit úgy igyekszik beállítani, mint felelőtlen árulást.

Varufakisz ellen egyébként nemrég feljelentést tett egy politikustársa. Aposztolosz Glecosz, aki színészi karrierjét váltotta fel egy kis párt vezetésére, és a Teleia protesztpárt színeiben Sztilida település vezetője lett, egy hete az európai partnerekkel való jó viszony megrontása és a görög gazdaságnak okozott jelentős kár miatt kezdeményezett eljárást a volt pénzügyminiszter ellen.

Kedden nyit a görög tőzsde

Csaknem egy hónap szünet után kedden nyit újra az athéni tőzsde – értesült a Kathimerini görög lap. A kereskedés korlátozásokkal indul újra.

A külföldi befektetők szabadon bonyolíthatnak tranzakciókat a jegyzett papírokkal, a görögök azonban csak új pénzből (vagyis a görög bankrendszeren kívüli forrásból, készpénzzel vagy külföldről származó pénzzel) vásárolhatnak.

A lapnak nyilatkozó piaci források szerint ezeknek a korlátozásoknak a feloldása egy hét múlva várható.

A külföldi befektetők szabadon bonyolíthatnak tranzakciókat a jegyzett papírokkal, a görögök azonban csak új pénzből (vagyis a görög bankrendszeren kívüli forrásból, készpénzzel vagy külföldről származó pénzzel) vásárolhatnak.

A lapnak nyilatkozó piaci források szerint ezeknek a korlátozásoknak a feloldása egy hét múlva várható. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.