BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a munkanélküliség május-júliusban

Idén május-júliusban 306 ezer volt a munkanélküliek száma, 51 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,8 százalékra csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanélküliség ezzel tovább csökkent az előző háromhavi, azaz második negyedévi 6,9 százalékról.

A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, és körükben a javulás mértéke is nagyobb volt: a 15-74 éves korosztályban a munkanélküli férfiak száma 32 ezerrel, 158 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 6,5 százalékra csökkent.

A nők munkanélküliségi aránya ennél kisebb mértékben, 19 ezerrel, 148 ezerre csökkent, rátájuk 1,1 százalékponttal, 7,1 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak, azaz a 25-54 évesek, és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája egyformán 1,1 százalékponttal, csökkent 5,9, illetve 5,6 százalékra.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,1 százalékponttal, 17,7 százalékra csökkent, jóllehet a munkanélküliek csaknem egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2015. július végén a nyilvántartott álláskeresők létszáma 12,6 százalékkal, 362 ezerre csökkent.

A munkanélküliek 48,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónapról 19,3 hónapra nőtt a május-júliusi időszakban.


Elemzők szerint is folytatódik a piaci mutatók javulása

Idén május-júliusban 306 ezer volt a munkanélküliek száma, 51 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,8 százalékra csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
   
Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője úgy ítélte meg, a foglalkoztatási szándék erősödését jelző bizalmi és vállalati konjunktúra-indexek, továbbá a közfoglalkoztatás tervezett további kiterjesztése mind arra utal, hogy folytatódik a munkaerő-piaci mutatók javulása 2015 második felében.
   
Szezonális hatások által is segítve a negyedik negyedévre 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, 2015 egészének átlagában pedig 6,8 százalékos lehet a tavalyi 7,7 százalékot követően - tette hozzá.
   
A fő számok összességében dinamikus javulást jeleznek, ezek mögött nagyjából fele-fele részben áll a gazdasági teljesítmény erősödése, illetve az aktív foglalkoztatás-politikai eszközök alkalmazása - vélte Oszlay András.
   
Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is tovább folytatódik a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi mutatók javulása az év hátralévő részében.
   
Kifejtette, hogy a kedvező adatok mögött részben a gazdasági helyzet javulása, részben a közmunkaprogramok bővülése áll. A május-júliusi időszakban a közfoglalkoztatottak köre 65 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, emellett a foglalkoztatottság is folyamatosan bővül, az újonnan a munkaerőpiacra lépők elég hamar találnak maguknak munkát, a gazdasági környezet támogató.
   
Barczel Vivien szerint 2015 hátralévő részében tovább csökken a munkanélküliség, év végéig 6,5-6,6 százalékra, az év egészében pedig átlagosan 7 százalékra javulhat a mutató értéke.


NGM: 23 éves csúcson van a foglalkoztatottság

Huszonhárom éves csúcson van a foglalkoztatottság Magyarországon, és 11 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta - mondta  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 hírcsatornán, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Czomba Sándor hozzátette, 2010 áprilisa, a kormányváltás óta több mint 510 ezer új munkahely jött létre, és ebből 300 ezer a versenyszférából adódó növekedés.


 

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.