BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kata népszerűbb lett, az evából már távoznak

A kisvállalkozások elkezdték felfedezni a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója), és – ugyan lassabban az eredetileg vártnál – otthagyják az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát – derül ki az Állami Számvevőszék első féléves folyamatokat elemző, a héten publikált jelentéséből.

Az evások már nem is voltak sokan, tavaly már alig valamivel több mint 40 ezer evás vállalkozást tartottak nyilván. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) költségvetési folyamatokról szóló, a napokban publi­klált jelentése szerint az idén az év első hat hónapjában tovább csökkent az evát választók száma. Igaz, csak 8,7 százalékkal, viszont a költségvetés tervezésekor 15 százalékkal számoltak. (Emiatt a bevételi előirányzat túl is teljesül majd.)

Az eva helyét egyértelműen átvette a kata. A 2013-ban bevezetett adónem nettó hatmilliós bevétel alatt sokkal kedvezőbb: az ezt választó vállalkozások száma 2014 végére lépte át a százezret. Az ÁSZ jelentése szerint a növekedés lendülete nem tört meg: fél év alatt további 16 ezer vállalkozás választotta a katát, amelynek segítségével a főállású vállalkozó esetén havi 50, mellékállásúnál pedig havi 25 ezer forint „átalányadó” megfizetésével voltaképp letudható az összes állami befizetnivaló.

A nagy testvér a kiva (kisvállalati adó), amely a 25-nél kevesebb alkalmazottat is foglalkoztató vállalkozásoknak érheti meg. Ez azonban továbbra sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: még mindig hétezernél kevesebben választották ezt az adózási formát. Így itt a bevételi terv sem teljesül, ami azonban jó hír a büdzsének: mivel a vártnál kevesebben adóznak a kisebb teherrel máshol (szja-ban, járulékokban) ez többletként jelentkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.