BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorodnak az agresszív adótervezés elleni szabályok

Ma véglegesítik a G20-as államok az adóelkerülés-ellenes ajánlásokat – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország. Az OECD október 5-én mutatta be a javaslatait, amelyek mérföldkövet jelentenek a nemzetközi adózási kiskapuk felszámolásában. A BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) néven közzétett akcióterv már 2016-tól alapvető változásokat eredményez a multinacionális cégek adótervezésében.

Az OECD két éve dolgozik a 15 pontból álló akcióterv összeállításán, amelynek célja, hogy létrehozzon egy olyan egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzatot, amely jelentősen korlátozza az agresszív adótervezés lehetőségét. A mostani ajánlásban szereplő akciótervek közül a multinacionális cégek működésének szempontjából a társaság szerint a hibrid ügyletekkel, a transzferárral és a nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos visszaélések elleni lépésekkel kapcsolatban elfogadott pontoknak lehet a legnagyobb hatásuk. A hibrid ügyletek esetében olyan költségeket számolnak el az egyik országban, amelyeket a másikban nem könyvelnek bevételként, vagyis sehol sem fizetnek adót. A transzferáraknál az adóhatóságoknak átadott adatok körét növelik (az árbevételt, az adózás előtti eredményt, a munkavállalók számát és a megfizetett adó mértékét is közölni kell). A kapcsolódó hazai jogszabályváltozás várhatóan a dokumentációs kötelezettségek növelése mellett az alacsony hozzáadott értékű szolgáltatások kezelését, valamint a költség-hozzájárulási megállapodásokat is érinti majd a BDO szerint. A nemzetközi egyezmények rendszerét pedig úgy módosítják, hogy nem teszik lehetővé az adóelőnyök kihasználását egy olyan államban, ahol a multinacionális cégcsoport mindössze csak egy holdingtársasággal van jelen, és valós tevékenység nem történik az országában.

A cég szerint – miután az OECD a javaslatok kidolgozásakor együttműködött az Európai Unióval – a most véglegesített ajánlások a magyar szabályokat is érinteni fogják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.