BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Decemberi kamatemelést vár a piac

Megugrott a valószínűsége annak, hogy a Federal Reserve decemberben megkezdi a kamatemelést: a MarketWatch szerint a devizakereskedők már 60 százalékos esélyt adtak ennek azt követően, hogy Janet Yellen, a Fed elnöke erről a témáról is beszélt a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt.

A bizottsági meghallgatás bankfelügyeleti kérdésekről szólt, de a vitában természetesen szóba került a kamat kérdése. Kérdésre válaszolva Yellen kifejtette, hogy a lefelé mutató kockázatok gyengültek, élő opció egy decemberi emelés - persze hozzátette, hogy még nincs semmi eldöntve, de a kétéves kötvények így is kilőttek, amikor a Fed-elnök külön kitért a munkaerőpiac javulására.

A Fed egyik mandátuma a foglalkoztatottság megőrzéséről szól, ezt pedig segítheti, hogy a magánszektorban jó ütemben folytatódott az állásteremtés a meghallgatás előtt közzétett adat szerint. Októberben 182 ezer új dolgozót vettek fel – áll az ADP és a Moody''s Analytics jelentésében –, ez ugyan kevesebb a szeptemberi 190 ezernél, de több a várt 180 ezernél. A lassulás az energiaszektornak és a feldolgozóiparnak tudható be – mondta a CNBC-nek Mark Zandi, a Moody''s vezető közgazdásza –, a munkaerőpiac minden jel szerint nagyon erős. A piac által különösen figyelt további adatokat holnap teszi közzé a munkaügyi minisztérium, elemzők arra számítanak, hogy a nem mezőgazdasági munkahelyek száma 170-180 ezerrel nő a szeptemberi 142 ezer után, a munkanélküliségi ráta marad 5,1 százalék, ami nagyon közel van a Fed céljához.

Az optimista növekedési várakozásokat erősítette tegnap a kereskedelmi minisztérium is: a külkereskedelmi hiány szeptemberben az előző hónaphoz képest 15 százalékkal 40,8 milliárd dollárra esett vissza, ez február óta a legalacsonyabb szint. Az import 1,8 százalékkal csökkent, az export 1,6 százalékkal nőtt: a Japánba irányuló kivitel ugyan 13,8 százalékkal visszaesett, de Kínába és az EU-ba növekedni tudott. Az export bővülését különösen annak tükrében értékelik nagyra az elemzők, hogy tavaly június óta a dollár közel 17 százalékkkal erősödött az USA fő kereskedelmi partnereinek devizájához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.