BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a licitharc

Hét percig tartott az állami földprivatizációs programon belül az első árverés. A liciteken vagy nem volt érdeklődő, vagy az egyetlen vevő kikiáltási áron vitte el a földet.

Néhány percen belül zsúfolásig megtelt tegnap reggel az első földárverésre kijelölt helyiség kordonnal körülzárt pár négyzetmétere: az Érden megrendezett nyilvános eseményen tucatjával gyűltek össze újságírók, fotósok, tévéstábok és érdeklődők. A kordonon belülre az árverést levezénylő bizottság tagjain kívül aztán csak az mehetett be, aki előre befizette a részvételre jogosító 30 ezer forintot – az odakészített harminc-negyven szék azonban erős túlzásnak bizonyult.

Simora Csaba, a Pest Megyei Kormányhivatal tisztviselője külön köszöntötte az egyetlen megjelent licitálót és jogi képviselőjét, az eljárást lebonyolítókat, majd a „nyilvánosság képviselőit” is, figyelmeztetve, hogy a licitet megzavarókat a biztonsági emberek vihetik ki. Ezután mint levezető elnök ismertette az első földdarab adatait. A közigazgatásilag Budapesthez, pontosabban Soroksárhoz tartozó külterületi szántó mindössze 20,05 hektár volt, és összesen 471,72 aranykoronát képviselt, vagyis jó közepes minőségű földnek számított. Ára ennek ellenére meglehetősen borsos volt, 80,95 millió forint; a hektáronkénti nagyjából 4 milliós ár jóval meghaladta az országos átlagot, amely 1-1,5 millió körül alakul a programban. A drágaság oka, hogy a terület – még ha külterületként is – lényegében Budapest része, a főváros közelsége pedig jelentősen felhúzza az árakat. Ezen az sem változtat, hogy a terület jelenleg is bérbe van adva a budapesti H+N és Társai Kft.-nek, amely 2033-ig jogszerűen művelheti a földet.

Az adatismertetés után a levezető elnök közölte, hogy a terem licitálóknak fenntartott részén ügyvédjével másodmagával helyet foglaló személy az egyetlen, aki teljesítette a jogi és pénzügyi feltételeket: helyben lakó, földműves magánszemély, és letette a 10 százaléknyi biztosítékot is. A sajtónak fenntartott területen valaki közbevetette: a jelenlegi bérlőről van szó. Ezután „kikiáltották” a földterületet 80,95 millió forintért, majd a licitáló felemelte 1-es jelzésű sorszámát, és fennhangon kijelentette: „Tartom”. A levezető elnök ekkor megjegyezte: az 1-es számú licitáló érvényes vételi ajánlatot tett, ezért a földet eladták. Az egész folyamat mindössze hét percig tartott.

Tegnap Érd mellett Győrben és Egerben is tartottak földárveréseket, és bár volt, ahol pártaktivisták is megjelentek, tiltakozva a program ellen, a következő hetekben valószínűleg az Érden lezajlott jelenet lesz tipikus. Szakértők már korábban figyelmeztettek: a 10 százalékos biztosítéki követelmény, a piaci árakat figyelembe vevő árképzés és az így kialakuló több tíz- esetenként százmilliós kikiáltási árak miatt vélhetően falvanként csupán egy-két személynek teszik lehetővé az anyagi lehetőségei, hogy komoly vevőként lépjen fel a liciteken. Az is valószínűnek tűnik, hogy – miképp tegnap Érden is – a földek egy részére egyáltalán nem lesz majd vevő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.