BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyül a brazil recesszió

Negatív rekordot hozott a harmadik negyedév a brazil gazdaság számára, amelynek a kibocsátása 1,7 százalékkal maradt el a második negyedévitől.

Elemzők szerényebb, 1,2 százalékos visszaeséssel számoltak. Ezzel immár sorozatban harmadik negyedéve csökken a gazdaság teljesítménye, egyre mélyebb recesszióba sodorva Dél-Amerika legerősebb államát. A modern adatszolgáltatás bevezetése, 1996 óta nem volt hasonlóra példa. A szeptemberrel zárult három hónapban 4,5 százalékkal csökkent a GDP 2014 hasonló időszakához mérten.

A brazil gazdaságot korrupciós botrányok sora, január óta ötről nyolc százalékra ugró munkanélküliségi ráta, erősödő bűnözés és a társadalom szétszakadása jellemzi. A középosztály és a szegények közötti szakadék egyre mélyebb, ráadásul előbbiek költekezési hajlandósága is alaposan visszaesett a bizonytalan gazdasági helyzet miatt. Mindez markáns inflációs nyomással párosul, az éves árindex a 10 százalékot közelíti, a havi drágulás pedig immár hónapok óta egy százalék körüli. A közbizalom csökken, a korrupció elleni fellépés pedig hatástalan.

Az állami olajipari óriásnál, a Petrobrasnál feltárt súlyos kenőpénzbotrány a politikát is átszőtte, a múlt héten a nyomozás hátráltatásáért őrizetbe vették a kormánypárt szenátusi frakcióvezetőjét, ami azt jelzi, hogy Dilma Rousseff elnök környezetében is felütötte fejét a korrupció, erodálva az elnöknek az üzleti és közbizalom helyreállítására és az államháztartás rendbe tételére vonatkozó törekvéseit. A befektetők távolmaradása ilyen körülmények közepette természetes magatartás, a beruházások kilencedik negyedéve tartó hanyatlásának még nem látni a végét.

A brazil központi bank már 14,25 százalékra emelte az alapkamatát, hogy kordában tartsa az inflációt. Káros mellékhatásként azonban a hitelköltségek is az égbe szöktek, megfontolásra késztetve a fejlesztési forrásokat kereső vállalatokat. A hitelminősítők közül a Standard & Poor’s már bóvliba vágta a brazilokat, és további leminősítést előre­jelző negatív kilátást tart érvényben. A Moody’snál és a Fitchnél még a befektetési határvonal felett vannak egyetlen fokozattal, a kérdés csak az, hogy meddig.

Rousseff egyelőre képtelen átvinni a törvényhozáson az ilyenkor szükséges megszorító intézkedéseket, a saját hatáskörébe tartozó takarékossági lépések megtétele pedig kevés a recesszió leküzdéséhez, viszont mélyíti a politikai válságot. A Bloomberg konszenzusa szerint a következő két negyedévben folytatódik a recesszió, utána stagnálás jellemzi a gazdaságot. A központi bank felmérése szerint az idén 3,2, jövőre 2,04 százalékos gazdasági visszaesés vár Brazíliára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.