BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan épülhet ki a NAV szuperfegyvere

Szuperfegyvert jelentene a feketegazdaság elleni harcban, ha a NAV online láthatna minden egyes elkészült számlát, egyelőre azonban be kell érnie a már bevált eszközök korszerűsítésével.

Szuperfegyvert jelentene a feketegazdaság elleni harcban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha valóban online láthatna minden egyes elkészült számlát, egyelőre azonban valószínűleg be kell érnie a már bevált eszközök korszerűsítésével. Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője szerint az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetésének sikere után logikus lépés volna a számlaforgalmak online ellenőrzése, de ez hosszú előkészítést és jelentős informatikai fejlesztéseket is feltételez minden oldalon. A NAV volt elnökhelyettese úgy véli, a hivatalban is óriási informatikai és szoftverfejlesztéseket kellene végrehajtani ahhoz, hogy ilyen mennyiségű adatot a rendszer kezelni tudjon, miközben a vállalati számlázóprogramokat is összhangba kell hozni az új követelményekkel. Az alapelveket, az elvárásokat ráadásul jó előre meg kell hirdetni, hogy a különböző céges rendszereket ennek megfelelően át lehessen programozni.

Annyit biztosan lehet tudni, hogy a nemzetgazdasági tárcánál vizsgálják a NAV-hoz bekötött online számlázás bevezetésének lehetőségét. Ám nagyon valószínű, hogy a rendszert nem holnap fogják elindítani. Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondja, nem hallani, hogy egy ilyen általános rendszert a világon bárhol is bevezettek volna. A francia adóhatóság a kétszáz legnagyobb ottani céget kereste meg, hogy – próbaként – vezessék be a rendszert, ám alig nyolc-tíz társaság vállalta ezt: egyelőre ott sincsenek széles körű tapasztalatok tehát.

Jó alapot ad ugyanakkor a bevezetésre, hogy Magyarországon beváltak az online ellenőrzési rendszerek. Az EKÁER kiterjesztése ugyanúgy napirenden van, ahogyan az on­line pénztárgépek kötelezővé tétele egyes szolgáltatásoknál (a pénzváltók, az autószerelők, a kozmetikusok és a masszőrök mellett legújabban az ügyvédeknél merült fel a lehetőség).

Mindeközben az idén már kötelező olyan számlázószoftvert működtetni, amelyből a NAV – ha kéri – le tudja hívni az adatokat. A programokban már megkövetelt „az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű menüpont biztosítása, vagyis kell olyan funkció, amellyel a hatóság egy táblázatba foglalva le tudja tölteni az összes szükséges adatot. Ez persze még nem online ellenőrzés: a funkció az internetre nem bekötött gépeknél is ugyanúgy kell hogy működjön, miközben a hatóságnak csak ellenőrzéskor (tehát helyben és nem online) kell átadni ilyen módon az adatokat. Ez a cégek és a revizorok munkáját könnyítő előírás: így nem darabonként kell átnézni a számlákat.

A számlák egységes lekérdezése persze már lehetőséget nyújt az online bekötésre is, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ilyen mennyiségű adatot képes lesz kezelni most a NAV. Éppen ezért valószínűleg első körben inkább a legnagyobb cégeknél vezetik majd be a rendszert Magyarországon is, és csak fokozatosan írják elő alkalmazását egyre szélesebb körben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.