BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: jogos az ellátások korlátozása

Az EU reformjára vonatkozó brit követelések jó része jogos és érthető – jelentette ki a ma kezdődő uniós csúcs előtt parlamenti beszédében Angela Merkel. A német kancellár világossá tette, milyen álláspontot képvisel majd: „David Cameronhoz hasonlóan én is hiszek abban, hogy az EU-nak szüksége van a versenyképesség és az átláthatóság javítására, a bürokrácia csökkentésére.” Ezzel Merkel a novemberben megfogalmazott négy brit elvárás közül három mellett egyértelműen kiállt, de voltaképp támogatta azt is, amelyik a bevándorlók, köztük az uniós munkavállalók szociális ellátására vonatkozott. A kancellár szerint ugyanis az is jogos és érthető, hogy korlátozzák ezeket, mert az egyes országok szociális rendszere nem Brüsszel, hanem az egyes tagországok fennhatósága alá tartozik. Ennélfogva természetes – tette hozzá Merkel –, hogy mindegyiknek meg kell tudnia védeni a szociális rendszerét a visszaélésekkel szemben.

A szociális ellátásokhoz való hozzáférés négyéves korlátozásának brit tervét mindenekelőtt az EU keleti tagországai kérdőjelezték meg. Egy másik Cameron-féle javaslatot viszont főleg a franciák elleneznek, ez pedig az, hogy mind a 28 EU-országnak legyen beleszólása az egész uniót érintő kérdésekbe (tehát az euróhoz kapcsolódó szabályozásokról ne csak a valutaövezet 19 országát kérdezzék meg). Az egyelőre nem világos, hogy a brit kormányfő milyen mélységű beleszólást akar, francia illetékesek mindenesetre már világossá tették, hogy az eurón kívül maradóknak nem adnának lehetőséget a zóna mélyebb integrációjának megakadályozására.
Merkel most közölte: osztja Cameron nézetét, miszerint a nem eurót használó tagországokat nem szabad kihagyni a fontos döntésekből, a diszkrimináció tilalmát és a differenciálás igényét össze kell tudni egyeztetni.

A francia ellenállást ezzel nem küzdötte le: Manuel Valls kormányfő ugyancsak hazája parlamentjében vázolta fel tegnap Párizs álláspontját, ennek lényege pedig az, hogy a britek távozása ugyan megrázkódtatás lenne Európa számára, de az nem engedhető meg, hogy az egyes tagországok kiválogassák, milyen szabályok felelnek meg nekik.
Németország szemmel láthatóan a csúcs másik fontos témájáról is úgy tárgyalna, hogy világos legyen, ki irányít. A hivatalos tanácskozás megkezdése előtt Ausztria brüsszeli követségén 11 uniós vezető, köztük Merkel mellett az osztrák kancellár, Werner Faymann tárgyal majd egymással, valamint Ahmet Davutoglu török kormányfővel a menekültkérdésről. A találkozón részt vesz az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is, a fő cél pedig az, hogy legális módot teremtsenek a menekülteknek az Európába jutásra. Az „előcsúcs” résztvevőinek pontos listája nem ismert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.