BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: az EU meggyengült, fájni fog a Brexit

Nem csak az Egyesült Királyság, hanem Európa gazdasága is megérzi a brit kilépést. Trippon Mariann, a CIB vezető közgazdásza szerint az EU számottevően meggyengült és erősödhetnek az euroszkeptikus erők. Magyarországnak is fájni fog a Brexit.

Rövid távon a reálgazdasági hatások egyértelműen negatívak mind az Egyesült Királyságra, mind Európára és a globális gazdaságra nézve – írja elemzésében Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza azt követően, hogy a brit népszavazáson győztek a kilépéspártiak és ezzel az Egyesült Királyság távozik az EU-ból.

Az Egyesült Királyságban összeomlik a fogyasztói és üzleti bizalom, visszaesnek a beruházások, tőkekiáramlás és gyengülő font lehet a kilépés következménye. Trippon szerint belpolitikai válság alakulhat ki, és a skót függetlenség újra napirendre kerül, mi több, bonyolultabbá válik az Írországgal való kapcsolat is.

„A referendummal az EU is számottevően meggyengült, a közvetlen reálgazdasági hatásokon túl (export) a bizalomra is negatívan hat a népszavazás eredménye” – véli a CIB elemzője, aki azt is kiemelte, hogy a szélsőséges, EU-szkeptikus erők további erősödése várható Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is.

A forint azokkal esett a népszavazás után, és elérte a 320-as szintet a tegnap esti 314 után. Tartós forintzuhanásra a CIB nem számít, de a kockázatkerülés erősödése a 310-320-as sáv felső részében tarthatja a forintot. „A negatív hatásokat tompíthatják az erős fundamentumok” – emelte ki, miután aaz elmúlt években jelentősen csökkent a külső sérülékenység, számottevő a külső többlet és az állampapír-piacon a külföldi szereplők aránya csökken. Trippon szerint tartós piaci feszültségek esetén az MNB likviditásbővítő intézkedésekkel segíthet

A magyar kivitel kevesebb, mint 5 százaléka irányul a szigetországba, így a direkt hatások korlátozottak, de elhúzódó bizonytalanság miatt romló európai növekedési kilátások ránk is hatással vannak – hangsúlyozta. Az MNB és kormány „3 százalék körüli” idei növekedési prognózisával kapcsolatban a lefelé mutató kockázatok erősödtek.

Ha a fejlett jegybankok 3-6 hónapos távon újabb jelentős lazítást hajtanak végre és romlanak az európai és hazai növekedési kilátások, akkor szóba kerülhet a kamatcsökkentési ciklus újraindítása Magyarországon is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.