BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem látni a brazil recesszió végét

Ötödik negyedéve zsugorodott a brazil gazdaság az idei első három hónapban, de a vártnál kevésbé vészesen. Az előző negyedévhez képest csak 0,3 százalékkal csökkent a GDP a brazil statisztikai hivatal adatai szerint, szemben a Reuters 0,8 százalékos elemzői várakozásával, illetve a tavaly negyedik negyedévi 1,3 százalékos mínusszal.

A vártnál jobb adat a megugró kormányzati kiadásoknak köszönhető, ami mögött pedig az áll – teszik hozzá elemzők –, hogy a felelősségre vonási eljárással szembenéző államfő, Dilma Rousseff megpróbálta visszaszerezni a közvélemény támogatását. A beruházások ugyanakkor tizedik egymást követő negyedéve lejtőn vannak, miután az üzleti szereplők kivárnak a tisztázatlan politikai helyzetben.

Éves összevetésben 5,4 százalékkal csökkent a GDP Dél-Amerika legnagyobb gazdaságában; az OECD előrejelzése szerint idén 4,3 százalékos lesz az éves visszaesés a tavalyi 4 százalék után. A brazil gazdaság mostanáig több mint 7 százalékkal lett kisebb két évvel ezelőtti csúcsánál, ez az egyik legnagyobb mértékű hanyatlás a világon a 2008-2009-es pénzügyi válság óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.