BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NAV-vezető üzent az airbnbzőknek

Az adófizetők meghatározó része jogkövető ma Magyarországon – állította Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) első féléves ellenőrzési eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatóján. A Vida Ildikó utáni, emberarcú adóhatóság új, jogkövető adófizetőkre épülő ellenőrzési stratégiáját januárban kezdték kialakítani. A NAV adószakmai vezetője szerint az adófizetőket nem akarják zaklatni, kevesebb, de minőségibb ellenőrzésre, célzott kiválasztásra törekszenek. Ezért az elmúlt fél évben az évekkel ezelőtt indított ellenőrzések 90 százalékát lezárták, és inkább a jelenben vagy a közelmúltban, főleg tavaly lezajlott gazdasági eseményekre, valamint a kockázatos ügyletek és adózók feltárására összpontosít a hatóság.

Ezt a célt szolgálja az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (EKÁER), az online pénztárgépek rendszere, a tételes áfabevallási rendszer és a nemzetközi információcsere. A helyettes államtitkár beszámolója szerint az új rendszer eredményes. Az első fél évben 11 százalékkal kevesebb ellenőrzés volt, mégis 12 százalékkal több, 383 milliárd forintnyi adókülönbözetet tárt fel a hivatal, mint tavaly ebben az időszakban. Egy revizorra átlagosan 155 millió forint adókülönbözet jutott a NAV szerint. Ez a szám volt már magasabb, 2013-ban egy revizorra 182,1 millió forint, 2012-ben 161,7 millió forint nettó adókülönbözetet számoltak ki.

A NAV ellenőrzéseinek fókuszában – a korábbi évekhez hasonlóan – az áfa és a foglalkoztatáshoz köthető adók és járulékok vannak, mivel ezek a legnagyobb költségvetési bevételek. A helyettes államtitkár beszámolója szerint a legtöbb visszaélés a láncolatos áfacsalásokhoz és a fiktív számlákhoz kapcsolódott. A fő problémás terület mostanában a fakereskedelem, a kávé, a csokoládé, a tej és más élelmiszeripari termékek, a szolgáltatások közül pedig a szoftverfejlesztés, az építőipar és a fuvarozás.

Üzenet az airbnbzőknek

A NAV-vezető a sajtótájékoztatón külön üzent az airbnbzőknek. Az oldal megnevezése nélkül azt mondta, ezeknek a bérbeadóknak is adófizetési költelezettségük van, aminek ha nem tesznek eleget, ellenőrzésre számíthatnak. Már meg is kezdték az ingatlanokat adófizetés nélkül bérbeadók kiszűrését. Májusban egy közvetítőportálon 5200 bérbeadó csaknem 8300 ingatlanát vizsgálták, és a bérbeadók közül majd 1300-an nem voltak jogosultak a szolgáltatásra.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.