BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még durvábban büntetheti Oroszországot az EU

A minden eddiginél véresebb aleppói akciók miatt Oroszország szankcionálása is felvetődhet az európai uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén, amelyen egyebek között a migrációs válság és a szíriai konfliktus megoldásáról egyeztetnek hétfőn és kedden - közölte egy neve mellőzését kérő magas rangú uniós diplomata.

Az állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken esedékes értekezletét előkészítő külügyminiszteri tárgyalásokon a tagállami politikusok egy része - brit nyomásra - várhatóan amellett érvel majd, hogy mondják ki Oroszország és Damaszkusz felelősségét, korábban, a Krím annektálása miatt bevezetett szigorú korlátozások feloldása helyett fontolják meg újabb szankciók bevezetését is.

Mások véleménye szerint Oroszország elmarasztalása esetén hosszú időre megszűnhet az unió által szorgalmazott humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását is biztosító folyosó létrehozásának esélye - hangsúlyozta a diplomata.

A tanácsülés részleteit ismerő forrás elmondta, hogy a több irányból jelentkező bizonytalan politikai helyzet okán a megbeszélések központi témája lesz az Európai Unió globális szerepének alapjait rögzítő uniós globális stratégia decemberre elkészülő, európai védelemmel és biztonsággal foglalkozó fejezete. A stratégiában kimondják, hogy Európának nagyobb figyelmet kell fordítania saját biztonsága megőrzésére, amelyben a tagállamok várhatóan nagyobb szerepet kapnak majd. A diplomata elmondta, a tagállamok egyetértenek abban, hogy az unió jelenleg lassúnak mondható reagáló képességét fokozni kell, ahogyan szorosabbra kell fűzni a NATO-val való együttműködést is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.