BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krisán: küzdjön a kormány az uniós forrásokért

A KAVOSZ támogatja, hogy 2017 március végéig írjanak ki minden uniós pályázatot, de egyszerre nem tudnak pályázatot kiírni és kifizetni. A rohamtempó óriási hátránya, hogy ha egyszerre kiírunk 170 pályázatot, akkor ezeknek a minősége kérdéses lesz, hiánypótlások és módosításhegyek várnak ránk – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Gazdasági kilátások és lehetőségek című konferenciáján.

A múlt év második felében beesett a piacra 2000 milliárd forintos uniós pénz, és az idén ennél is több érkezhet, ehhez jön még a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az állami útépítések is, de ennyi építési kapacitása nincs az országnak – hangsúlyozta Krisán. „Már most is munkaerőhiány van, így nem lesz élő ember, aki ezeket a munkákat elvégezze” – emelte ki.

Krisán rámutatott, hogy amíg sok évnyi pénzhiány után most érkeznek az uniós források, addig a következő fejlesztési ciklusban, 2020 után azonban majdnem minden forrás visszatérítendő támogatás lesz. A magyar gazdaság nem elég erős ahhoz, hogy csak visszatérítendő támogatásokat kapjunk – emelte ki, aki arra bátorította a kormányt, küzdjön Brüsszelben azért, hogy továbbra is kapjunk vissza nem térítendő támogatásokat.

Krisán szerint szükség lenne a mostani uniós ciklusban pénzek átcsoportosítására, elsősorban gép- és eszközbeszerzésekre. "Erre minden pénz elfogy, bármennyit is írnak ki rá!"

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.